Keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et Keskerakonna ja Reformierakonna seisukohad on üksteisele lähenemas ja linnavalitsus arutab eelnõu edasi.

Linnavalitsus on teinud eelnõu algsesse versiooni mitu muudatust. Linnavalitsus otsustas eelnõust välja võtta alkoholireklaami piirangud spordirajatiste juures. Öise alkoholimüügi keeluaega tahetakse pikendada kella kaheksani, algselt plaaniti see kehtestada kella seitsmeni. Eelnõusse on lisatud punkt, mis keelab alkoholimüügi turgudel.

Turgudel on alkoholimüük keelatud ka praegu, linnavalitsus otsustas selle punkti juurde lisada, et keegi ei arvaks, nagu oleks nüüdsest turgudel alkoholiga kauplemine taas lubatud.

Reformierakondlasest abilinnapea Peep Aaviksoo märkis, et lähenemas on Keskerakonna ja Reformierakonna seisukohad öise alkoholimüügi piirangu kehtimise ajas.

“Praeguse seisuga hakkab alkoholimüügi piirang kehtima keskööl ja kestab kuni kella kaheksani hommikul,” ütles Aaviksoo.

Seni toetas Keskerakond alkoholi müügikeelu kehtimahakkamist alates kella 23 ja Reformierakond kella ühest. Müügikeelu lõppemises kell kaheksa jõudsid linnavalitsuse liikmed kokkuleppele juba varem.

Linnavalitsus on kokku leppinud ka selles, et alkoholiga kauplevates poodides peavad müügilettide juures olema kaamerad.

Aaviksoo sõnul distsiplineerib kaamera olemasolu nii müüjaid kui ka ostjaid ja aitab vältida viina müümist alaealistele või müüki piirangu kehtimise ajal.

Reformierakond on endiselt vastu Keskerakonna kavale keelata kange alkoholi müük alla saja ruutmeetri suurustes väikepoodides, sest nimetatud piirangu tõttu kannataksid väikepoodnikud.

Tallinnas on praegu 496 kanget alkoholi müüvat kauplust, saja ruutmeetri nõue vähendaks nende kaupluste arvu 218 võrra. Kõige rohkem mõjutaks uus kord Lasnamäe linnaosa kauplusi, kus kange alkoholi müügiõigus kaoks 70 kaupluses. Kesklinnas kaotaks viinamüügiõiguse 61 kauplust. Praegu võib Lasnamäel viina müüa 150 ning kesklinnas 117 poodi.

Reformierakond leiab, et saja ruutmeetri nõude kehtestamise tõttu kannataksid paljud väikepoed, mis on sunnitud ellujäämise nimel peale toiduainete ka alkoholi müüma.

Alkoholimüügi piiramise eelnõu näeb ette alkoholireklaami keelamise lähemal kui 300 meetrit lasteaiast, koolist ning muust lasteasutusest. Keelu jõustumisel kaob alkoholireklaam näiteks peaaegu tervest Tallinna kesklinnast.

Restoranidel, baaridel ja hotellidel tahab linnavalitsus keelata suletud pakendis alkoholi müügi kaasavõtmise otstarbel ja lubada neis asutustes alkoholiga kaubelda ainult kohapeal tarbimise eesmärgil. Ajutistes ehitistes asuvatel kauplustel tahab linnavalitsus lubada kaubelda ainult lahjade alkohoolsete jookidega.

Väljaspool toitlustusettevõtte siseruume asuvas hooajalises laienduses on eelnõu järgi lubatud alkohoolse joogi serveerimine ainult toitlustusettevõtte siseruumist.

Selline nõue aitab vältida lahtise õlle müügiseadmete paigaldamist tänaval asuvate restoranide või kohvikute hooajalistesse laiendustesse. Sellise korra kehtestab Tallinn seoses 15. aprillil jõustunud kaubandustegevuse seadusega, mis keelab alkoholimüügi tänaval. Eriloaga võib linnavalitsus siiski lubada alkoholimüüki mujal kui siseruumides, seda näiteks suurürituste ajal.

Eelnõu jõustumise aja otsustab linnavolikogu. Linnavalitsus loodab, et volikogu jõuab eelnõu veel enne juulis algavat suvepuhkust vastu võtta.

Tallinn korraldas 3.-9. mail rahvaküsitluse, milles linnaelanikud said avaldada arvamust öise alkoholimüügi piiramise kohta. Küsitlusele vastas 21.687 inimest, kellest 64 protsenti pooldas alkoholimüügi piiramist, 36 protsenti oli selle vastu.