Tallinna linnavalitsus nõustus, et omavalitsuse üks aluspõhimõtetest on tegevuse avalikkus. Hästi korraldatud teavitustegevus aitab tugevdada võimu suhet kohaliku elanikuga ning soodustab teadliku ja tegusa kogukonna kujunemist, teatas Raepress.

Kohalik omavalitsus on õigustatud ja kohustatud andma elanikele selgitavat infot oma ülesannete, eesmärkide, teenuste ning tulemuste kohta ja võib omal äranägemisel tutvustada omavalitsust atraktiivse elu- ja ettevõtluspaigana. Tallinnas ongi peetud vajalikuks teha näiteks eakatele suunatud teavitusi, et nad oleksid informeeritud pakutavatest teenustest; tervislike eluviise ja tervisesporti edendavaid teavitusi; Tallinna elukeskkonna arenguid tutvustavaid teavitusi, samuti teavitusi üleskutsega osaleda aktiivselt valimistel, et Tallinna linna elanike hääled oleks valimistel võimalikult hästi esindatud.

Tallinna 2012. ja 2013. aasta teavitused on tehtud avalikes huvides lähtudes omavalitsuse tegevuse avalikkuse põhimõttest ning kooskõlas linna arengudokumentides sätestatud eesmärkidega. Kokkuvõtvalt on Tallinna linna teavitustegevuse eesmärkideks elanikkonna kohaliku omavalitsusalase teadlikkuse tõstmine, elanikkonna informeerimine tagamaks nende õiguste ja võimaluste parem realiseerimine, linna teenuste tutvustamine ja propageerimine teenuste kasutajate arvu suurendamiseks, elanikkonna kaasamine, linna maine kujundamine ning elanikkonna arvu suurendamine.

Avalike teavituste seadusandlus vajab ülevaatamist ja täiendamist. Linnavalitsus jagab avalikkuses väljendatud seisukohti, et õigusselguse põhimõtte tagamiseks tuleb kehtivaid seadusi täiendada, et riigi ja omavalitsuste avaliku teavituste piirid ning piir lubatu ning keelatu vahel oleks õiguslikult korrektselt ja üheselt mõistetavalt reguleeritud.

Tänases õigusruumis ei ole võimalik tõmmata õigusnormist lähtuvat ühest piiri riigile ja omavalitsusele sobivate ning mittesobivate meediavormide ning kommunikatsiooniviiside vahel, kuna õigusaktid selliseid tingimusi avalikkusega suhtlemiseks ei sätesta. Nii puuduvad kehtivas õiguses valimisreklaami ja valimiseelse perioodi mõiste ning keeld kasutada avalikes teavitustes avalik-õiguslikke esindusisikuid, kelle ülesannete hulka kuulub avalike institutsioonide esindamine avalikkuse ees.

Arvestades senist praktikat Eestis, ei ole küsimus mitte Tallinna linna teavitustes, vaid kogu avaliku võimu teavitusreeglite ümbermõtestamises. Selle küsimuse saab lahendada riigikogu vastavate täpsemate reeglite väljatöötamisega. Selgete reeglite kehtestamine aitab tagada riigi ja omavalitsuse asutustele teavitustegevuse korraldamiseks üheseltmõistetava ja õige käitumismustri.

Avaliku võimu teavituste korraldamine on euroopalik tava, mis aitab tugevdada demokraatiat. Tallinna linn on elanikkonna laiapõhjalisel teavitamisel lähtunud Euroopa Liidu institutsioonide soovitustest, kes on pidanud oluliseks kohalike omavalitsuste ja nende üldtuntud esindusisikute kaasamist ning osalemist valimiste kohta teabe levitamisel. Komitee selgitas, et nad on alati rõhutanud kohalike võimude rolli olulisust oma kodanikele Euroopa väärtuste, eesmärkide ja saavutuste tutvustamisel ning kommunikeerimisel. Tallinna linn peab oluliseks jätkata nende põhimõtete järgimist ka tulevikus.