Avalikus ettepanekus linnale ja valitsusele kutsuvad arhitektid, kunstnikud ja muusikud leidma teed Estonia teatri uue maja ehitamiseks, et võimaldada lõppkokkuvõttes parima lahenduseni jõudmine, kirjutas Postimees.

Kaheksateistkümne allkirjaga kirjas märgitakse, et uue ooperimaja asukoha üle on kaua arutletud, kuid tulemuseta.

Ettepanekule on teiste seas alla kirjutanud lavastuskunstnik Kalju Kivi, laulja Mihkel Raud, helilooja Erkki-Sven Tüür ja kunstnik Marko Mäetamm.

Allakirjutanud tahavad, et uus Estonia sünniks rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil, mille tulemus oleks samaväärne kui Louvrei juurdeehitis või Sydney ooperimaja, muutudes Tallinna ja Eesti sümboliks.

Arhitektuuripärli sünni üks eeldus on idee algataja, disainer Mati Kahu sõnul asukohavalik, mille peaks koostöös lahendama linn ja riik.

“Täna on veel olemas täis ehitamata krundid, mis selleks sobivad,” selgitas Kahu. “Kui riik neid kultuuriehitistele ei broneeri, pole hiljem kohta, kuhu ooperiteatrit ja muudki rajada.”

Kolm ja pool kuud ideega tegelnud Kahu väitel pole tähtis, kas ooperimaja valmib lähema kümnendi jooksul või alles paari-kolmekümne aastaga, oluline on, et protsess algaks ja riik suudaks tagada kultuuriasutustele vajaliku maa.

“Hiljuti nägime, kuidas Pirita tee projekteeriti täis üksteisega sobimatuid kõrghooneid ja villasid,” tõi Kahu näiteks.

Kahu sõnul on nad uue Estonia vääriliseks pidanud kolme kohta, eelistades neist senise teatrimaja taga Pärnu maanteel olevat krunti. Samas peavad nad ahvatlevaks ka võimalust ehitada ooper mere äärde praegu riigile kuuluva AS Tallinna Sadamale kuuluvatele kruntidele Vanasadamas või endise lõbustuspargi alale.

Kahu sõnul on ligi 90-aastase Estonia kõrvale ehitamine kahtlemata otstarbekam, lihtsam ja kindlam lahendus, kuid uue hoone rajamine uude paika on pretensioonikam väljakutse.

Kahu ütles, et Estonia on rahvussümbol ja senise sagimise taustal on ainus võimalus alustada uue rahvusooperi hoone rajamist kodanikualgatuse teel. Kahu sõnul on ettepaneku eesmärk tekitada avalik arutelu ja luua Estonia ehitamise komisjon.