Tegu on ainulaadse ja Euroopa filmielus esmakordse algatusega, mis teeb kummarduse Tallinnas Nokia kontserdimajas detsembri algul toimuvale üleeuroopalisele filmipeole, Euroopa Filmiakadeemia galale ja tähistab Euroopa kultuuripealinna aasta peatset saabumist, teatas sihtasutuse pressiesindaja.

„Filmiakadeemia auhinnatseremoonia on järjekordne võimalus Tallinnast ka rahvusvahelisel tasandil juttu teha,“ selgitas SA Tallinn2011 filmiprojekte kureeriv Ave Ungro. „Meil on siin superfestival PÖFF, me saame Euroopa kultuuripealinnaks, meil on võluv vanalinn – aga eelkõige on linn vahva seepärast, et siin elavad põnevad inimesed. Nii mõtlesimegi, et oleks tore viia kokku gala külalised ja tallinlased, et tekiks vahetu side ja sünniks palju huvitavaid isiklikke kohtumisi.“

Euroopa Filmiakadeemia säravale auhinnapeole on kutsutud ligi pool tuhat Euroopa filmitööstuse vaieldamatut talenti – näitlejad, režissöörid, produtsendid jpt. Kõigile saabujatele on edastatud ka kutse osaleda enne laupäeval, 4. detsembril toimuvat galat paaritunnisel lõunasöögil, mille korraldavad nende auks võõrustajariigi külalislahked elanikud.

Euroopa Filmiakadeemia ajaloos esmakordne „Tallinn 2011: Kino kiikab kööki“ (ingliskeelse pealkirjaga Tallinn 2011: What’s Cooking?) on saanud Euroopa filmirahvalt juba ka positiivse tagasiside. „Kui pakkusime filmipeole kutsutud külalistele välja, et üks lõunasöök toimuks galat korraldava linna elanike kodudes, siis läksid paljud elevile – niisugust ettevõtmist pole varem kunagi olnud,“ kiitis Euroopa Filmiakadeemia üks produktsioonijuhte Nikola Joetze.

Pole oluline, kas tegu on perekondade või sõpradega, sihtasutus Tallinn 2011 kutsub ühtmoodi osalema, oma kokakunsti ja eestimaalaste külalislahkust näitama kõiki tallinlasi. Osalemiseks tuleb täita ankeet veebiaadressil www.tallinn2011.ee/efa2010, kus on kirjas ka algatuse täpsemad juhised (võimalik menüü, võõrustajate hulk, keeleoskus, hobid jne). Igal kandideerijal on vastavalt soovile võimalik kostitada ka rohkem kui ühte külalist. Kandideerijaid oodatakse oma tähelepanekuid, toidu- ja retseptisoovitusi, kommentaare, arvamusi, fotosid ja videoid postitama Facebooki lehele „Tallinn 2011 kutsub: Kino kiikab kööki“. Sealt saab lugeda ka kõige värskemaid uudiseid algatuse kohta. Link Facebookile on http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Tallinn-2011-kutsub-Kino-kiikab-kooki/106396839430108.

Kes Eesti filmiajalugu tunneb, see teab, et toitu või vihjeid toidule leidub kodumaises filmikunstis palju. Kes aga ei mäleta, neile oleme valinud välja mõned maitsvamad kodused filmipärlid – ehk saab neist põnevaid lõunaideid:

· „Ei tea kohe, kuidas olla või mida pakkuda!" - „Juustu." (Viini postmark, 1967)

· „Ei noh, pidusse ma tulen küll, aga ütle, kas seal sülti ka teha’sse?“ (Kevade, 1969)

· „Ma söön oma mütsi ära, kui üks neist pole naine!“ (Viimne reliikvia, 1969)

· „Nüüd me rosoljet täna enam ära tuua ei jõua.“ – „A mul on kulinaarias tutvusi!“
(Noor pensionär, 1972)

· „Biifsteek on loomne toit ja härra komissaril ei õnnestu minust biifsteeki teha."
(Hukkunud Alpinisti hotell, 1979)

· „Adalbert, paks koer! Kooki ja moosi kaptenile!" (Arabella, mereröövli tütar, 1982)

· „Võtame veel ühed jäätised. Kirssidega, kõigile!“ (Naksitrallid, 1984)

· „Ei ole mõtet enne burgsi osta." (Tulnukas, 2006)