Kui eestlastest kaptenid võivad ennast Tallinki palgal olevate Soome ja Rootsi kolleegidega võrreldes tunda “valge” inimesena, siis näiteks stjuardessid ehk kajutiteenindajad teenivad Skandinaavia ametiõdedest kuni kolm korda vähem, kirjutab SL Õhtuleht.

Mida madalamaks muutub ametiaste, seda enam suureneb palgavahe. Kui eestlastest stjuardessid teenivad Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) andmeil alates 7200 kroonist kuus, siis Tallinki omandatud Silja Line’i kaubamärgi all sõitvatel laevadel töötavad Soome ja Rootsi kolleegid kuni kolm korda rohkem.

“Euroopalike tavadega ei lähe juba see kokku, et kapteni ja alampersonali palgavahe on kuuekordne. Soome-Rootsi süsteemis on see vahe kaks ja pool korda, sest ka madalamal kohal töötav inimene peab söönuks saama,” viitab Mati Elmers.

Tallink palgaerinevust kommenteerida ei saa

AS Tallink Grupp eestlaste ja nende soomlastest ning rootslastest ametivendade palgaerinevust Tallinki laevadel ei kommenteeri.

“Kui paljud üldse saavad Eestis sama palka kui nende ametikaaslased Soomes ja Rootsis?” vastab Tallink Grupi kommunikatsioonijuht Luulea Lääne. “Kuna tegemist on pooleliolevate palgaläbirääkimistega, siis me antud teemat kommenteerida hetkel ei saa.”

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kodulehekülje andmeil võimaldab Soome ja Rootsi meremeestele suuremat palk maksta asjaolu, et riiklik toetus laevafirmadele on vastupidiselt Eestile üpris kopsakas.