„Määrus, mis kehtestab tänase töötuskindlustusmakse määra, kehtib 2011. aasta lõpuni ning selle tingimusi ei saa kokkuleppe puudumisele viidates järgmiseks aastaks pikendada,“ teatas Taliga ametiühingute pressiteates.

Taliga kinnitusel ei tähenda tööandjate eilne otsus lahkuda töötukassa nõukogust, et ametiühingute esindajatel ei oleks enam võimalik valitsuse survele vastu seista. „Selleks, et langetada otsus, peab otsuse poolt olema neli nõukogu liiget. Valitsusel on nõukogus kaks esindajat, seega nende häältest otsuse langetamiseks ei piisa,“ ütles ta.

„Ametiühingud on algusest peale rõhutanud, et on huvitatud kõiki osapooli rahuldavast lahendusest töötuskindlustusmakse määra suuruse ja töötukassa reservide tuleviku osas, mis on omavahel lahutamatult seotud. Oluline on jõuda üksmeelele,“ rõhutas ametiühingujuht.

„Tänane olukord on mitmes mõttes valitsuse koostöövõime ja usaldusväärsuse proovikivi – see näitab, kas valitsus tegutseb kogu ühiskonna huvides või surub läbi oma tahtmise, eirates nii töötajate kui tööandjate seisukohti. Tööandjad on teinud otsustava sammu valitsuse jõuvõtete vastu. Meis püsib veel lootus, et valitsus käitub seaduse raames ning mõistab vajadust kokkuleppe järele,“ kinnitas Taliga.

Kuna 2012. aasta töötuskindlustusmakse määr tuleb kehtestada hiljemalt 1. detsembril, koguneb töötukassa nõukogu küsimust uuesti arutama esmaspäeval, 28. novembril.