“Jahtuv majandus on ka ametiühingute jaoks oluline teema, see mõjutab paratamatult ka palgaläbirääkimisi,” ütles Taliga EAKL teatel. “Kuid majanduse kohandamine uutele oludele ei tohi toimuda üksnes töötajate rahakoti arvelt, seda eriti kõrge inflatsiooni tingimustes.”

EAKL on seisukohal, et riigijuhid peavad mõtlema ka riigi tulude suurendamise, mitte üksnes kulude kärpimise peale. Ammugi ei saa kokkuhoiukava teha panust vaid töötajate palkade külmutamisele. ”Ei ole ju töötajad langetanud neid otsuseid, mis sunnivad riiki täna püksirihma pingutama,” märkis EAKLi esimees.

On väljaspool kahtlust, et kokkuhoid töötajate sissetulekute arvelt võimendaks veelgi majanduslikku surutist ja kokkuvõttes pärsiks kogu ühiskonna arengut. Väheneks nii tulu- kui sotsiaalmaksu laekumine, järsult vähenev sisetarbimine annaks tagasilöögi ka muudele maksutuludele. ”Töötajad peavad saama inimväärset palka ka jahtuva majanduse tingimustes, kindlasti peab palgakasv edestama tarbijahinna indeksi tõusu,” toonitas ametiühinguliider.

Eestit igal aastal külastav IMF mission kohtub tavapäraselt alati ka Ametiühingute Keskliidu juhtidega. Lisaks majanduse arengule oli seekordsel kohtumisel kõne all ka uue töölepingu seaduse eelnõu ja selle võimalik mõju paindlikule töökorraldusele ning uute töövormide kasutamisele.