Taliga ütles Delfile, et tööandjate eitav suhtumine palgatõusu suhtes pole eriti üllatav, sest Eestis on inimesed kahjuks valmis tunduvalt vähem enda eest seisma kui nt Skandinaaviamaades. "Mõistab ju iga vähegi mõtlev inimene, et Soomes ja teistes arenenud riikides on töötajad inimväärse palga ja elatustaseme ise endale kätte võidelnud ning seda pole keegi neile armuannina pakkunud," lausus Taliga.

"Olen tööandjatega läbirääkimisi pidanud viimased 13 aastat, mil töötan Ametiühingute Keskliidus. Ei mäleta ühtki korda, kui töötajate ettepanek palgatõusuks oleks vastu võetud kestvate tormiliste ovatsioonidega. Ning oleksin tõsiselt üllatunud, kui ei otsitaks üha uusi ja uusi ettekäändeid, millega palgatõusu veidigi edasi lükata. Sest töötajale, kes palka juurde soovib, vastab tööandja reeglina alati – liiga vara küsid," ütles ta.

Taliga veendumusel on töötajate palgatõusu soov ka üks tõsisemaid argumente, mis sunnib tööandjaid suurendama tootlikkust. "Selles mõttes toetab surve palgatõusuks meie majanduse arengut ja konkurentsivõime suurendamist. Sest madalate palkadega suurt väärtust luua pole võimalik. Ametiühingute Keskliit on seda rääkinud vähemalt 10 aastat, viimastel aastatel on sedasama mõtet, et madalate palkade poliitika on ummiktee, rõhutanud ka pankade majandusanalüütikud. Ilmselt on aga raske loobuda omaks võetud mõttestampidest."

Taliga sõnul on alusetu arvata, nagu ametiühingute näol oleks tegemist mingi ekstremismiga või nagu ohustaksid tänased palgatõususoovid kuidagi Eesti majandust. "Pealegi on jutt sisuliselt vaid palkade ostujõu taastamisest, mida viimaste aastate tempokas hinnatõus on tuntavalt kärpinud. Peaks olema enesestmõistetav, et majanduskasvust saavad õiglase osa ka need, kelle töö tulemus see kõik on," lisas Taliga.

"Ja lõpetuseks – vaene rahvas ei saa luua jõukat ühiskonda. Heietused sellest, et enne on vaja saada rikkaks ja küll siis hakkame õiglaseks, kuuluvad demagoogia kullafondi ning toovad paratamatult meelde tuntud loo sellest, kuidas Suur Peeter selgitas Väikesele Peetrile, kuidas moonakottidega tuleb ümber käia," lõpetas Taliga.