„Ilmselt on unustatud, milleks töötukassa üldse ellu kutsutud on ja milleks töötajad töötuskindlustusmakset maksavad. Selle asemel, et tõsta kindlustushüvitist töötuse korral või vähendada kohustuslikku töötuskindlustusmakset, murravad valitsejad palavikuliselt pead, milliseid uusi kulutusi töötukassa reservide arvelt teha. Ilmselt ei peeta sotsiaalkindlustuse reservide viimist riigikassasse veel piisavaks või on isu süües kasvanud,“ märgib EAKL esimees Harri Taliga.

Eriti kurioosseks muudab olukorra see, et töötuskindlustusmakset maksavad ka tervishoiutöötajad ise, teisisõnu püütakse raha arstide, õdede ja hooldajate palgatõusuks võtta vähemalt osaliselt nende endi taskust. Samas ei maksa töötukindlustusmakset mitmete hästimakstud ametite pidajad - ministrid, riigikogu liikmed, kohtunikud, kõrged riigiametnikud ja ettevõtete juhid.

„Millele nemad loodavad? Kas sellele, et nad ei jäägi haigeks või et teised nende haiguspäevad kinni maksaks?“ küsib Taliga.

Ilmselgelt on tegemist katsega suurendada töötajate maksukoormust. „Selle loogikaga jätkates võiks ju töötukassa hakata ka emapalka maksma, sest lapsega kodus olev ema ei käi ju samuti tööl. Samuti pensione, sest ka enamik pensionäre ei käi enam tööl. Ja lastetoetusi, sest ega lapsedki ju tööl ei käi. Lõpuks jääbki vaid viimane samm – kaotada tulu- ja sotsiaalmaks üldse ning piirdudagi vaid töötuskindlustusmaksega,“ pakub Taliga.