"Paraku jäid arutelud paljuski üldisele põhimõtetetasandile ning vastused jäid saamata nii mõnelegi konkreetsele küsimusele," ütles Taliga Delfile.

Taliga sõnul räägivad erakonna valimislubadused vajadusest suurendada kulutusi, aga meedias rõhutavad sama erakonna esindajad vajadust langetada makse. "On selge, et poliitikud on omavahel riigikogu seinte vahel nendes küsimustes palju vaielnud, Ametiühingute Keskliidu soov oli tuua nende seisukohad inimestele lähemale, ja osaliselt debatt selle eesmärgi ka saavutas," möönis ta.

Taliga kurtis veel, et samas on ka mitmed erakondade lubadused nö tingimuslikud, kuna asju lubatakse teha sõltuvalt sellest, millised on eelarvevõimalused. "See aga tähendab alati poliitilisi valikuid, mida sageli nimetatakse ka "lehmakauplemiseks"."

"Kahtlemata on rahastamisprobleemid äärmiselt olulised ja meie häda, mille käesolev kriis selgelt ka välja toob, on just liiga vähe raha sotsiaalseks turvalisuseks. Seepärast nõuavad reaalsed sammud inimeste olukorra parandamiseks ka lisaraha otsimist - vastasel juhul jäävad kõik valimislubadused vaid katteta sõnakõlksudeks. Ja lisaraha otsimine tähendab seda, et tuleb loobuda domineerivast kärpimise ideoloogiast, mida piltlikult öeldes võiks võrrelda hullusärgiga, mis piirab meie mõtlemis- ja tegutsemisvabadust," sõnas Taliga.

Esile tõstmist väärib Taliga arvates üksmeel tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse loomise osas. "Neli aastat tagasi, enne eelmisi riigikogu valimisi seda punkti kõigi erakondade programmis polnud," märkis Taliga ja lisas, et kuigi selgusetuks jäi, kuidas just täpselt üks või teine erakond seda kindlustust teha kavatseb, on vähemalt olemas parem lähtepositsioon. "Ametiühingute Keskliidu poolt rõhutasin valmidust juba aprillis alustada sel teemal kolmepoolseid läbirääkimisi, et see seaduseelnõu kiiresti valmis ja vastuvõetud saaks."

Täna toimus Rahvusraamatukogus Ametiühingute Keskliidu eestvedamisel erakondade sotsiaaldebatt, kus sotsiaalkindlustust puudutavateküsimuste üle arutlesid kõikide riigikogu fraktsioonide esindajad: Eiki Nestor(SDE), Taavi Rõivas (Reform), Peeter Laasik (Kesk), Liisa-Ly Pakosta ja Urmas Reinsalu (IRL) ning Maret Merisaar ja Aleksander Laane (Rohelised).