"Meie inimeste terviseteadlikkus on veel madal," nentis Tervise Arengu Instituudi (TAI) tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepp. "Hoolimatus oma tervise suhtes, pidev stress ja ületöötamine on need, mis soodustavad tuberkuloosi levikut. Kui inimene on juba kolm nädalat köhinud, higistab öösiti ja on pidevalt väsinud, siis tuleks seda tõsiselt võtta ja kindlasti arsti juurde minna."

Varakult avastades on tuberkuloos hästi ravitav, aga vajab koostööd arsti ja patsiendi vahel. Kui inimesel on tuberkuloos diagnoositud, on oluline, et ta sellest ka oma lähikondseid teavitaks. "Arst seda teha ei tohi ning on vaid patsiendi enda otsustada, kas ta räägib nakkusohust oma lähedastele või mitte. Seda tehes saaks aga nii kontaktsed ise kui ka arst nende tervisele rohkem tähelepanu pöörata," lisas Tartu Ülikooli Kopsukliiniku arst-õppejõud ja tuberkuloosistrateegia ravikoordinaator dr Manfred Danilovitš.

Nakkusohtlikku tuberkuloosi põdev inimene võib aasta jooksul nakatada 10–15 inimest. Tuberkuloos on piisk-nakkushaigus, mis levib õhu kaudu kas köhimisel, aevastamisel või rääkimisel. Tuberkuloosist kahjustuvad tavaliselt kopsud, kuid haigus võib tabada ka muid elundeid, nagu näiteks lümfisõlmed, neerud, kesknärvisüsteem, luud-liigesed, silmad või nahk.

Eestis haigestus eelmisel aastal tuberkuloosi 317 inimest. Veerandil nakkusohtlikku ehk kõnekeeles lahtist kopsutuberkuloosi põdevatest patsientidest oli ravimresistentne ehk ravile raskesti alluv vorm. Kui tundliku haigustekitajaga tuberkuloosi ravi kestab reeglina kuus kuud, siis ravimresistentse vormi korral kaks kuni kolm aastat. Tuberkuloosi haigestumist soodustavad seisundid, millega kaasneb organismi vastupanu langus. Nii on suuremateks riskirühmadeks HIV-positiivsed, mitmesuguste sõltuvushäiretega inimesed ja tõsiseid kaasnevaid haigusi põdevad patsiendid.

Eestis on tuberkuloosi ravi, ravimid ja tuberkuloosi kahtluse korral terviseuuringud kõigile patsientidele tasuta. Tuberkuloosiuuringule pöördumiseks ei ole vaja ka perearsti saatekirja. Raviasutuste nimekirja, kuhu pöörduda ja lisalugemist tuberkuloosi kohta leiab Terviseinfo veebilehelt.

Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel tähistatakse kogu maailmas iga aasta 24. märtsil tuberkuloosipäeva. See on päev, mil 1882. aastal teatas Saksa mikrobioloog ja epidemioloog Robert Koch avalikkusele tuberkuloositekitaja Mycobacterium tuberculosis’e avastamisest.