Advokaat kinnitas ühtlasi kaitsealuste täielikku valmidust võitlust jätkata, vahendab BNS.

"Ma olen jätkuvalt veendunud oma kaitsealuste täielikus süütuses ja loodan, et kõrgemalseisvad instantsid võtavad arvesse kaitse esitatud tõendeid ja argumente. Pean süüdimõistvat kohtuotsust endiselt täiesti põhjendamatuks ja ebaseaduslikuks," ütles Bobojev.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis teisipäeval Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale kaheksa ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse. Kohtunik Temur Bojev mõistis mõlemale kohtualusele 10,5 aasta pikkuse vangistuse, kuid vähendas mõlema karistust Tadžikistanis kehtiva amnestiaseaduse alusel kahe aasta võrra ning meeste lõplik karistus on 8,5 aastat vangistust.

Riigiprokurör süüdistas venelasest lendurit Vladimir Sadovnitšit ja tema Eesti kodanikust kolleegi Aleksei Rudenkot piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos. Süüdimõistmisel võis neile sellise teo eest määrata kuni 15-aastase vangistuse.

Eelmise nädala reedel toimunud kohtuistungil viimase sõna saanud Rudenko kinnitas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel ning palus kohut ta õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines ka Sadovnitši.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasid Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.

Eesti välisministeeriumi hinnangul ei ole Tadžikistani kohtu otsuse motiivid Eesti kodanikust lenduri süüdimõistmisel selged ja tema jätkuv kinnipidamine ei ole põhjendatud.

Tadžikistani kohtu otsust kritiseeris teisipäeval ka Vene välisministeerium, kes hoiatas, et Vene kodanikust lendurile Tadžikistanis määratud 8,5-aastane vangistus kahjustab tõsiselt riikidevahelisi suhteid.

President Toomas Hendrik Ilvese nõuniku Toomas Sildami sõnul on Tadžikistani kohtu motiivid kahe lenduri süüdimõistmiseks ebaselged ning otsus nõutust tekitav. "President Toomas Hendrik Ilves konsulteerib meie välisministeeriumiga ja kavandab siis edasised võimalikud sammud," lisas Sildam kolmapäeval BNS-ile.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis teisipäeval riigiasutustele ja ametkondadele korralduse tegeleda Tadžikistanis vangi mõistetud Venemaa ja Eesti lenduri juhtumiga.