„Tuleb leida mõistlikud lahendused, peame olema konstruktiivsed ja leidma lahendusi kriisi lahendamiseks,“ sõnas Rõivas.

Rõivas kinnitas, et ta oli eelmisel nädalal kriitiline kvoodi valemi osas ning see seisukoht pole muutunud. „See pole proportsioonis suurustega ja võimalustega,“ nentis Rõivas, kelle sõnul on seda ametnike tasemel juba ka teada antud. Kui valitsus on ametliku seisukoha kinnitanud, siis esitatakse see ka juunis toimuvatel Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liidu Ülemkogu kohtumistel.

Samas pole Rõiva kinnitusel mõistlik võtta laus-eitaja rolli, kuna siis jäädakse meie argumentidele tõenäoliselt kurdiks. „Kui suudame aga hästi ettevalmistatud argumentidega seletada, miks oleks õiglasem meie võimekust ja suurust arvestades teine põgenike arv, siis usun, et suudame komisjoni veenda,“ ütles Rõivas ja lisas, et tuleb valmis olla debatiks.

Peaministri sõnul ei tasu Euroopa Komisjoni öeldud numbrit võtta lõplikuna, kuna meil on õigus oma seisukohale. Mitmele ministeeriumile on tehtud ülesandeks analüüs koostada ning võimekust parandada.

„Kui praegu väga madalalt immigrantide vastuvõtmise tasemelt kohe hüpata tuhandeni, siis see on Eesti jaoks kriitiline,“ sõnas Rõivas. „Pingutame, et sellist olukorda ei tekiks, vaid et tuleks Eestile kohane lahendus. Eesti pole nende seas, kes ütleb, et ei taha kedagi, aga endale ülekohut me ka teha ei lase.“

Kaitseminister Urmas Reinsalu kinnitas samuti, et seisukohad kujunevad välja juunikuistel tippkohtumistel riikidevaheliste debattide käigus.

Kultuuriminister Indrek Saar avaldas lootust, et protseduuride kõrval ei lähe meelest, et räägime tuhandete inimeste eludest ning meil on võimalus neid aidata. „Loodan, et oleme valmis enda abi pakkuma,“ sõnas Saar. Tema kinnitusel on väljatöötamisel uus sisserändajatele mõeldud tugiteenuste programm.

Rõivas lisas, et Euroopa Liiduga liitudes teadsime, et see on riikide ühendus, mis põhineb üksteise toetusel ja mõistmisel ning nende väärtustega on mõistlik edasi minna.