Rõivas rääkis täna valitsuse pressikonverentsil, et riigikogul tuleb kindlasti väga põhjalikult töövõimereformi detailidesse süveneda.

Ta kinnitas, et valitsus vaatas veel viimases faasis üle töövõime hindamisprotsessi ja möönis, et seda on võimalik läbi viia oluliselt odavamalt kui algselt planeeritud. "Summad on nüüd mitu korda väiksemad kui algselt planeeritud," kinnitas Rõivas.

"Usun, et Urmas Kruuse ja Helmen Küti koostöös on võimalik seda reformi parlamendis edasi menetleda," sõnas Rõivas, kelle sõnul on isegi opositsioonifraktsioonid avaldanud varasemalt oma tugevat toetust sellele reformile.

Rõivas möönis, et sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi väljaütlemine üllatas teda. Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof ütles nimelt, et töövõimereformi ei saa sel kevadel vastu võtta ning selles osas tuleks aeg maha võtta.

Kriitikas reformi detailide kohta ei ole peaministri sõnul midagi uudset. Ta avaldas lootust, et parlament arutab suvi läbi seda reformi ja et sotsiaalkomisjon veedab pikki arutelupäevi sihtgrupi esindajatega, kelleks Rõivase sõnul on eelkõige puuetega inimeste koda.

Peaminister rääkis, et kriitika ei puuduta mitte seda, et reformi ei oleks vaja vaja. "Kõik ütlevad, et reformi on vaja," kõneles ta. "Nõustuda saab sellega, et neid teenuseid ja uusi töökohti on lihtsam pakkuda linnades ja asulates. Me ei saa kõiki aidata, aga paljusid saame."

Teine asjakohane kriitika on peaministri sõnul see, et reformiga ei saa aidata neid, kellel töövõime täielikult puudub ja kes vajavad abi ka igapäevasel toimetulekul. "Nende tööle aitamine on märksa keerulisem," tõdes Rõivas. "Teatud piirideni on see võimalik, aga mitte kõigi puhul."

Peaministri sõnul on valitsusel mitu paralleelset plaani, kuidas aidata neid inimesi ja nende hooldajaid, sest nende probleemid ei ole töövõimereformiga lahendatavad.

"Eeskätt tahame aidata reformiga umbes 40 000 inimest, kes ise väga soovivad töötada ja kellel on osaline töövõime kaotus," kõneles endine sotsiaalminister. "Me oleks väga rumalad, kui me neid ei aitaks tööle, sest ka ettevõtete poolt on valmisolek olemas."

Reformierakonna juhitava valitsuse koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatide esimees kaitseminister Sven Mikser kinnitas, et koalitsiooni selge siht on ajada kaasavat poliitikat.

"Meil siin kindlasti ei ole pettekujutlust, et see reform teerulli meetodil kiiresti parlamendist läbi rullitud saaks," eitas Mikser reformi kiiret vastuvõtmist.

Mikser ütles, et sotsiaaldemokraadid toetavad töövõimereform rakendamist viisil, mil kõik kaasnevad kulud oleks optimaalsed ja saadav kasu maksimaalne. Printsiipi, aidata tööturule võimalikult palju inimesi, sotsid tema sõnul toetavad.