Järgmise nädala alguses on võimalik koalitsioonilepet asuda arutama erakondade volikogudel, teatas Reformierakond.

"Moodustatav valitsusliit plaanib langetada tööjõumakse, tõsta lastetoetusi ja toimetulekutoetust ning toetada madalapalgalisi," loetles Rõivas. "Saavutasime täna ühise arusaama, kuidas valitsusleppe tulud ja kulud nelja aasta lõikes tasakaalu saada."

Rõivas ütles Delfile, et koalitsioonileppega kavandatavate muudatuste kogumõju on suurusjärgus 350 miljonit eurot 2019. aastaks.

"See on kulude ja tulude kogumaht," selgitas peaminister. "Tööjõumaksude langetamine vähendab eelarve laekumisi, madalapalgaliste toetusskeem ja lastetoetused suurendavad kulutusi, mõlemale tuleb leida katteallikad. Oleme tasakaalule väga-väga lähedal, aga üldpildis on meil kokkulepe olemas."

Nii nagu majandus kasvab ja eelarve laekumised kasvavad, on võimalik ka leppe kulutusi ajatada, rääkis Rõivas. Tema sõnul on selge, et kõiki leppe rahalisi lubadusi ei saa ellu viia esimesel aastal.

"Tuleb püüda leida mõistlik tasakaal. Täna jõudsime ühistele kokkulepetele ja leppisime eelarvepildis kokku," lausus ta.

Rõivas ei soovinud öelda, kuidas leppe maksumus aastate lõikes jaotub enne kui kõigi kolme erakonna volikogud on andnud selle oma heakskiidu, siis on võimalik leppe kogutekst ka avalikuks teha.

Delegatsiooni liikmed ja tulevad ministrid ei pea kattuma

Vastutusjaotus, millised erakonnad, milliste eluvaldkondade eest vastutust kannavad, lepitakse kokku järgmise nädala alguseks. Seejärel on volikogude kord anda kokkulepitule hinnang.

Rõivas kinnitas, et ametikohtade jaotust ei ole veel arutatud ja täna pole otsustatud, kes millise ministrikoha saab. "Persoonidest rääkimine on ennatlik," lausus Rõivas. "Me näeme sellega veel vaeva ja lepime need asjad kokku nädala alguseks."

"Küllap me leiame pühade ajal ka võimaluse neid teemasid arutada, aga enne nädala algust pole põhjust suuri uudiseid oodata," rahustas peaminister ja soovis kõigile häid pühi. "Nüüd on Eesti inimestel võimalik puhata, teades, et sisuküsimustes on ühisele arusaamale jõutud."

Küsimusele, kes läbirääkimistelaua taga olnud inimesed on ka tulevased ministrid, vastas Rõivas: "Mõned nendest kindlasti on, aga seda reeglit ei ole, et portfellid jaotatakse läbirääkijate vahel."

Rõivas selgitas, et iga erakond on läbirääkimiste delegatsiooni kokku pannud oma äranägemise järgi. Ta tõi näiteks, et Reformierakonna delegatsiooni liikmed on kõik partei aseesimehed, lisaks volikogu esimees ja peasekretär.

Rõivase sõnul ei saa välistada, et ministrid tulevad ka väljastpoolt erakonna fraktsiooni või delegatsiooni.

Täna osalesid läbirääkimistel Reformierakonnast Taavi Rõivas, Jürgen Ligi ja Martin Kukk, sotsiaaldemokraatidest Sven Mikser, Indrek Saar, Urve Palo ja Rannar Vassiljev ning Isamaa ja Res Publica Liidust Urmas Reinsalu, Sven Sester ja Helir-Valdor Seeder.