Euroopa Ülemkogu arutelu pagulaskvootide üle lõppes Brüsselis Eesti aja järgi kell neli öösel. Peaminister Taavi Rõivas ütles ajakirjanikele, et suurimaks saavutuseks võib pidada kohustuslike kvootide ärajätmist. Kuigi arutelu kestis kokku enam kui kümme tundi, ütles Rõivas, et tüli riigijuhtide vahel ei olnud.

Kõiki huvitab kindlasti enim see, kui palju pagulasi Eestisse tuleb. See saab olema iga riigi enda otsustada vastavalt riigi võimekusele. Kindel on see, et panustama peavad kõik liikmesmaad, välja arvatud üksikud erandid.

„Detailid lihvitakse hommikul, täna öösel leppisime kokku, et lähenemine tuleb vabatahtlik,“ sõnas Rõivas.

„Kes, kuidas ja mis kuupäevaks täpselt numbri esitab, selleks võib paar päeva aega anda, enne kui see kokku lepitakse. Selge on see, et ka Eesti peab omapoolsed rehkendused tegema. Juuli jooksul oodatakse riikidelt infot, kuidas on riigid valmis panustama ja siis hinnatakse, kas nende pingutus on piisav. Juulikuu jooksul suudame ka meie oma pakkumised teha.“

Probleemseks võib kujuneda seega olukord, kus riikide endi välja käidud numbrid ei anna kokku 60 000 pagulast, mida Euroopa on lubanud ümberpaigutada ja -asustada. Mis sel juhul saab, Rõivas veel öelda ei osanud.

„Enne kui riigid oma pakkumised teevad, sellist garantiid ei ole, aga loomulikult on lootus, et see number tuleb kokku,“ tõdes ta. „Ma tõesti loodan, et kõik riigid panustavad ausalt ja ütlevad, mis nende võimekus on ja kui palju nad on valmis pühendama.“

Kuna pagulaste vastuvõtmine saab olema vabatahtlik, ei saa Rõivase sõnul tekkida ka olukorda, kus keegi – näiteks Euroopa Komisjon – ütleks, et ühe või teise riigi panus ei vasta tegelikele võimetele.

Rõivase sõnul ei ole vajadust valmistuda suure hulga põgenike tulekuks.

„Kui vaatame, kui palju inimesi Eestisse elama asub, siis neid on igal aastal 7000. Praegu me räägime siis maksimaalselt sadadest. Ma usun, et see paanika, mida ühiskonnas on külvatud, on kindlasti olnud üle võlli,“ leidis peaminister. „Võib päris kindel olla, et me ei lähe üle pingutama ja lahendama seda kriisi suuremalt, kui meile võimetekohane on.“

Niisiis suutsid Euroopa riikide liidrid kokku leppida, et kõik riigid võtavad pagulasi vastu, kuid kui palju keegi panustab ja kas kogutulemus vastab ootustele, on endiselt veel lahtine. Palju sõltub sellest, kui ausalt riigid oma võimeid hindavad.