Aas sõnas, et kuigi kõik ilmselt toetavad Vabaõhumuuseumi arenemist, siis on muuseum siiski päris pika tee alguses, et jõuda eurorahastuseni.

„Eesti kunstiakadeemia puhul käis kogu probleemistik ümber ehitusloa ja Vabaõhumuuseumil on ehitusloani veel päris pikk maa käia. See, et detailplaneering ei olnud ühel volikogu istungil menetlusel, ei ole kindlasti Vabaõhumuuseumile takistuseks. Pigem on ikkagi see, et detailplaneeringust tuleb tükk teed edasi käia ja jõuda ehitusloani.”

Raepressi toimetaja Toomas Pirn sõnas Delfile, et linnavalitsus edastas Vabaõhumuuseumi detailplaneeringu kehtestamise otsuse eelnõu linnavolikokku kahe nädala eest. Midagi erilist selles, et eelnõu on linnavolikogus seni kinnitamata, tema kinnitusel pole. „See, et sellise suure ja olulise piirkonna detailplaneeringu tegemine pikalt aega võtab, on täiesti tavapärane,” sõnas Pirn.

Vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang ütles eile Delfile, et Vabaõhumuuseumi detailplaneering pidi Tallinna linnavolikogus arutlusel olema eelmisel nädalal. Paraku läks abilinnapea Taavi Aas puhkusele ning eelnõu kinnitamine lükati kahe nädala tagant kogunevas volikogus edasi järgmise nädala neljapäevale, sest just Aas peaks detailplaneeringut tutvustama.

Pirn täpsustas, et venimine algas juba varem, kuna avalikul väljapanekul esitati detailplaneeringule hulgaliselt vastuväiteid. „Vaidluste lahendamine võttis aega ning kõikidest protestidest ei loobutud ja detailplaneering tuli seetõttu esitada Harju maavanemale järelevalve teostamiseks. Maavanem püüdis omakorda vaidlust lahendada, kuid tulutult – proteste tagasi ei võetud, kuigi need ei olnud üheski punktis põhjendatud,” rääkis Pirn.

Muuseumi detailplaneering läheb Langi sõnul linnavolikokku kinnitamisele järgmisel neljapäeval. Valitsuskabinet tuleb kokku enne linnavolikogu istungit – kas homme või linnavolikogu istungiga samal päeval, kuid ajaliselt varem – ja otsustab, kuidas eesti rahva muuseumist vabanenud euroraha jagada.

Valitsuskommunikatsiooni direktor Liina Kersna sõnas Delfile eile, et raha saavad projektid peaksid olema väga valmis, et raha saades kohe ehitusega pihta hakata. Kersna märkis, et lisaks detailplaneeringule on vaja ka ehitusluba ning praegu tundub, et Vabaõhumuuseum ei jõua dokumente korda teha, et jõuaks Euroopa tõukefondide raha lõpptähtajaks ära kasutada.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Nele Meikar kinnitas, et detailplaneeringu puudumise tõttu Vabaõhumuuseumi veel nimekirjast välja arvatud pole. Küll on kultuuri-, sise- ja rahandusministeeriumi esindajad omavahel kohtunud ja euroraha jagamise küsimust arutanud. Otsus tehakse Meikari sõnul valitsuskabinetis.

Vabaõhumuuseumi järel ootavad raha näiteks energiakeskus ja Pauluse kirik.