Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles Delfile, et seniajani pole sõlmitud lepingupartner Tallinn Entertainment LCC-ga Linnahalli rekonstrueerimise lepingut. "On olemas eelleping läbirääkimiste alustamiseks ja linnavolikogu poolt heakskiidetud tingimused läbirääkimiste pidamiseks."

Mingeid tähtaegu nimetada ei saa

Aas ütles, et hetkel veel läbirääkimised lepingu sõlmimiseks käivad. Rekonstrueerimistööde konkreetseid tähtaegu nimetada ei saa, möönis Aas, lisades, et küll aga tahaks lähiajal jõuda selgusele lepingu enda osas. 

"Olen nõus, et läbirääkimised on kestnud kaua, kuid keeruliste ja kaitsealuste objektide puhul on ka läbirääkimised rasked. Sarnane objekt on Patarei vangla, millele samuti ei ole suudetud investorit leida, selgitas abilinnapea. "Linnal on selged prioriteedid, millest taganeda ei ole võimalik," põhjendas ta kõneluste venimist.

Aasa sõnul on lepingu sõlmimise viivituse põhjuseid mitu. "Lisaks tuleb arvestada ka erinevat õigusruumi ja paraku ka majanduskriisi - nii olnut, kui ka võimalikku järgmist.

2010. aasta aprillis sai Tallinna linnavalitsuse heakskiidu linnahalli rendileping USA kosmeetikagigandi Estee Lauder pärija ja juhi Ronald S. Lauderi ettevõttega Tallinna Entertainment LCC. Leping ei too esimese 15 aasta jooksul linnale sentigi sisse.

Lepingu kohaselt asub linnahalli arendama Tallinna linna ja ameeriklaste loodav ühisettevõte, milles mõlemal poolel on 50% osalus, ent kuna USA osapool annab ettevõttele lepingus täpsustamata summas laenu, loobub Tallinn selle tagasimaksmise aastateks linnahalli tegevuse juhtimisest,

2010. aasta alguses teatas linnavalitsus, et linnahalli ja selle ümbruse arendamise õiguse omandanud Tallinn Entertainment LLC on saanud investeerimiseks võetava kuni 2,8 miljardi kroonisele laenule USA valitsuse garantii. Hiljem selgus küll, et enne Ühendriikide valitsuse veksli saamist peaks selle investeeringu garanteerima omakorda Eesti riik.

Linnahalli rendilepinguga segase lood

Tallinan volikogu reformierakondlased on nimetanud linnahalli rendile andmist suureks blufiks, sest hoonestusõiguse tasust loobumisega jääb linnal saamata 150 miljonit krooni, selle eest saab linn vastu osaluse segase finantsvõimekuse ja selgete eesmärkideta ettevõttes.

Ka pole lepingus näiteks sõnagi linnahallis planeeritavast tegevusest, vaid mainitakse “muud meelelahutust”. Küll on varem seostatud ameeriklaste huvi linnahalli vastu võimaliku tegevusega kasiinoturul.

Lepingusse pole märgitud ka investeerimiskohustust, seega jääb küsitavaks, mis saab näiteks siis, kui ameeriklasted otsustavad linnahalli juures mitte midagi teha.