Balti regionaalne õhuseirekeskus sai teate tundmatute õhusõidukite lähenemisest NATO õhuruumile eile ennelõunal. Ämaris paiknev Taani lennuüksus reageeris kiiresti ning kaks hävitajat F-16 startisid kell 11.55 tuvastama piirile lähenejaid, teatas kaitsevägi.

Seni on NATO liitlased sooritanud Ämarist vaid õppe-eesmärgilisi tuvastuslende.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase sõnul on Ämari lennubaasi rajamise suur töö lõpuks vilja kandnud ja Eesti on saanud endale täisväärtusliku NATO standardeile vastava õhuväebaasi.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien kinnitas, et tuvastuslennuga näitas nii Eesti õhuvägi, lennubaas kui õhuseiredivisjon oma professionaalset võimekust õhuoperatsioone läbi viia. "Taani hävitajate üksuse kiire reageerimine demonstreeris aga taas, et NATOl on kindel tahe kaitsta oma liikmesmaade õhuruumi puutumatust," ütles Tarien.

Taani hävituslennukid asusid Balti õhuruumi turvama 1. mail. Sellega sai Ämari Leedu Šiauliai baasi kõrval teiseks lennuväljaks, kus teenivad Balti õhuturbemissiooni lennukid. Koos hävitajatega saabus Eestisse ka 60 liikmeline tugimeeskond. Taani rotatsioon jääb Eestisse kuni augusti lõpuni, seejärel asuvad Ämarist Balti õhuruumi turvama teised liitlased.

NATO liitlased on Balti riikide õhuruumi valvanud alates 2004. aastast. Taani õhuväelased on õhuturbemissioonil osalenud neljal korral.