"Minu hinnangul tähendab see seda, et RKK teadurite tegevus Vene Föderatsiooni infosõja, agressiivse ja militaristliku välispoliitika ning sisemaise demokraatia ja inimõiguste lämmatamise uurimisel ja avalikkuse ette toomisel on olnud edukas ning Kremli režiimile silma jäänud," ütles Sakkov Delfile. "Võtame seda tunnustusena oma tööle."

Kui paar aastat tagasi senaator John McCain sarnasesse Venemaale sissesõidunimekirja kanti, teatas ta Sakkovi sõnul irooniliselt, et "sinna läksid mu säästud Sberbankis ning puhkuseplaanid Siberis". "Eks nii tulebki võtta," lisas Sakkov.

RKK tegevjuht Dmitri Terepik lisas, et töötajate kandmine "russofoobide" nimekirja keskuse tööd ei mõjuta. "Keegi nimetatud kolleegidest ei kavatsenud ega plaani reisida Venemaale tööalaselt," sõnas ta.

Need, kes tegelevad RKK-s Venemaa-teemaliste analüüsidega, saavad Terepiki sõnul vajadusel suhelda Venemaa ekspertidega kas veebipõhiselt või mõnel teisel viisil, näiteks vabade riikide territooriumil, kus neid ei ohusta miski.

"Nimekirja sattumisel on oluline signaal mitte niivõrd praktilistel kaalutlustel, kuivõrd sümboolsel – sellega sildistab Venemaa russofoobideks erinevaid poliitikuid, ajakirjanikke, ühiskonnategelasi ja eksperte," märkis Terepik. Tema hinnangul on see kindlasti osa Kremli poolt läbiviidavast vaenulikust mõjutustegevusest, see on üks osa Läänevastasest infokampaaniast.

RKK töötajate "russofoobide" nimekirja lisamise eesmärgiks on Terepiki arvates häbimärgistada neid inimesi niinimetatud russofiilide silmis, keda teatavasti palju mitte üksnes Eestis, vaid ka teistes Euroopa riikides ja Venemaal.

"Samas, nimekirjas loetletud isikute valik näitab ilmsekalt, kuivõrd suure ahastuse äärel ollakse Venemaal oma propagandistlike sammude planeerimisel," ütles Terepik.

RKK andis sotsiaalvõrgustiku Twitter vahendusel teada, et Venemaa on "russofoobide" nimekirja kandnud ja sissesõidukeelu määranud viiele keskuse töötajale: Dmitri Terepikile, Kristi Raikile, Ivo Juurveele, Kalev Stoicescule ja Erkki Bahovskile.