"See, et Parts on taas tõusmas IRL-i juhiks, oli avaliku saladusena jututeemaks juba augustikuisel arvamusfestivalil Paides," meenutas Mikser. "IRL on pikalt vaevelnud mainekriisis ja otsib uut hingamist, isegi kui see uus on antud juhul unustatud vana."

Mikseri sõnul on Parts erakonna sisuline juht ja otsustaja olnud alates Mart Laari taandumisest ja kindlasti on ausam juhtida erakonda avalikult kui kaadri tagant.

"IRL on sarnast "mitmepäist" juhtimist korra ka juba proovinud, kui erakonna esimehe ametit jagasid Tõnis Lukas ja Taavi Veskimägi ning peaministrikandidaadiks nimetati Mart Laar," meenutas Mikser. "Võib eeldada, et nii nagu tookord Laarist, tehakse nüüd Partsustki valimiste järel ka formaalselt erakonna esimees."

Mikseri sõnul pakub Reinsalu jätmine erakonna formaalseks esimeheks talle võimaluse enam-vähem väärikalt väljuda. "Aga asjaolu, et erakond oma üsna värskelt valitud liidrile peaministrikandidaadi rolli ei usalda, on muidugi kõnekas," märkis Mikser.

Mikser meenutas, et Juhan Partsul on Eesti poliitikas pikk ja kirju ajalugu. 2003. aasta valimistel tegi tema juhitav Res Publica uskumatult hea tulemuse, sai 28 kohta parlamendis ja peaministrikoha.

"Küllap see on ka põhjus, miks suhteliselt kasina toetusega IRL täna just Partsule panustab," pakkus Mikser. "Hoiatavalt peaks aga meenuma ka see, et vähem kui kahe aastaga peaministriametis õnnestus Partsul viia erakonna reiting allapoole valimiskünnist ning põruda 2004. aasta eurovalimistel. Aga ma usun, et küllap sellest on tänaseks õpitud."

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et loobub kevadistel riigikogu valimistel erakonna esinumbri kohast ning et IRLi peaministrikandiaadiks saab Juhan Parts.