Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser kirjutas täna oma Facebookis, et kolme erakonna koalitsiooni selles parlamendikoosseisus ei sünni.

"Meie oleme valmis oma programmiliste seisukohtadega läbirääkimistele minema," kirjutas Mikser. Ta oli ka valmis paraja panusega kihla vedama, et kolme osapoolega koalitsiooni selles parlamendikoosseisus ei näe.

"Viie rattaga vankreid üldiselt ei tehta - ja väga heal põhjusel," tõi Mikser võrdluse. "Koalitsiooni, mille parempoolsetel osalistel on ilma meieta riigikogu saalis absoluutne enamus, ei ole meil küll mingit põhjust kippuda."

Mikser tõdes, et kui peaminister tagasi astub, siis astub tagasi kogu valitsus, mis tähendab, et see mees või naine, kes saab presidendilt volitused valitsuse moodustamiseks, alustab niiöelda "nullseisust".

Valitsuses tuleb remont

Sotsiaaldemokraat Indrek Saar rõhutas, et tegelikult on vara üldse millestki rääkida, kuna Reformierakond pole otsustanud, kas, millal ja kelle nad nimetavad oma juhiks ega pole ka teinud ettepanekuid asuda kellegagi läbirääkimistesse.

"Kõik saavad aru, et kui vahetub peaminister, siis vahetub kogu valitsus ja uuel juhil on kindlasti ambitsioon koondada oma meeskond, mis omakorda tähendab, et kõik võimalused on avatud," kõneles Saar põhjustest, miks üldse uue koalitsiooni loomisest räägitakse.

Saar leiab, et kõik võidaksid sellest, kui valitsuses tuleks suuremat sorti remont. "Sellest, et praegune valitsus on kinni jooksnud, oleme meie rääkinud juba mitu aastast," meenutas Saar. Ta lisas, et juba aasta pärast on riigikogu valimised ja seega ei ole väga kaugel aeg, kui valitsusremont tuleb niikuinii.

Saba liputama ei minda

Saar kinnitas, et kui sotsiaaldemokraadid kutsutakse koalitsiooni, siis saba liputama nad sinna küll ei lähe. "Kabinetivõtmete pärast me koalitsiooni ei lähe, kui meile selline pakkumine tehakse," kinnitas Saar. "Selge see, et meil on programmilised seisukohad."

Terve rea sotside jaoks oluliste asjade hulgast tõi Saar näitena välja laste vaesuse vähendamise, kus sotsid arvavad, et riik peab kohe midagi ette võtma.

Teiseks märkis Saar maksude kogumist. "Makse peab planeerima pikka aega ette ja kokkulepitust tuleb kinni pidada," sõnas Saar. Ta kritiseeris praeguse koalitsiooni poliitikat, kuidas üleöö maksudega mängitakse. Näideteks on käibemaks ja keskkonnatasud, kuid ainult tulumaksu langetamine on järjepidevalt päevakorras olnud.

Kolmandana tõi Saar välja poliitilise maastiku, mis sotside hinnangul peaks olema oluliselt avatum ja pakkuma võrdsemaid võimalusi. Sotsid algatasid täna riigikogus ka kaheksa seaduseelnõu, mis kõik taotlevad poliitika ja valitsemise avatumaks muutmist ning riigivõimu ja rahva vahelise võõrandumise vähendamist.

"Need on üksikud näited, kui me peaks hakkama pidama läbirääkimisi, siis meil on väga põhjalik programm," ütles Saar. "Kui nendel teemad ei ole võimalik kompromisse leida, siis on ka raske edasi minna."

Saar meenutas, et ka pärast 2011. aasta riigikogu valimisi oli sotsidel põgus konsultatsioon Reformierakonnaga.