Need põhjused olid tema sõnul poliitilise kultuuri allakäik, mis toimus tegelikult mitte tänu mingitele seadusemuudatustele, vaid juba varem kehtinud seadusraamistiku sees.

Mikser leidis, et seaduste muutmisest veelgi olulisem on teha korrektuuri poliitilises kultuuris - poliitilises käitumises.

"Me peame andma hinnangu ja tõsiselt läbi arutama kõik rahvakogust riigikogusse tulnud ettepanekud," ütles Mikser. Tema sõnu ei olnud nende ettepanekute seas lauspopulismi.

Samas möönis sotside esimees, et enamuse rahvakogu algatustega on võimalik tegeleda ka praeguste seaduste raames.

Ettepanekute olulisem võtmesõna on tema sõnul raha võimu kärpimine poliitiliste otsuste üle ja seda nii erakondade rahastamise kui ka valimiskampaaniate mahu kärpimise näol.

Mikser märkis, et tänases parlamendis on vähem poliitilisi erakondi, kui kunagi varem. "Poliitilise maastiku konsolideerimine on olnud meile pikalt eesmärgiks ja 1990. aastate esimesel poolel oli see eesmärk õige ja õigustatud," rääkis Miksr. "Täna võime öelda, on see protsess läinud liiga kaugele ja pärsib tegelikult nii ühtedel valimistel parlamendist välja jäänud erakondade võimalust siia naasta kui ka päris uute tulijate võimalust otsustajate sekka pürgida."

Samuti võib tema sõnul täie kindlusega öelda, et loomulik valimiskünnis on aastatega tõusnud. "Olemasolevatel suurtel erakondadel on arvestatav pagas ja struktuur, millega konkureerimine on isegi administratiivseid künniseid alandades väga keeruline," kõneles Mikser. Ta tõi võrdluse spordist, et kui langetada kvalifikatsiooninormi, millega sprinter pääseb olümpiale 100 meetrit jooksma, siis ei tee see talle ilmtingimata lihtsamaks poodiumile pääsemist.