"Valimiskampaaniateks kulutatavale rahale ülempiiri seadmine ja selle kontrollimine sõltumatu audiitori poolt on sisuliselt ainus võimalus erakondade rahastamise läbipaistvaks muutmiseks," selgitas Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser.

"Seni, kuni valimisedu saavutamiseks tuleb teha võimalikult massiivne ja kallis, kuid sisutu reklaamikampaania, leidub kahjuks alati erakondi, kes on valmis "pesema" kilekotiga erakonna kontorisse tassitavat raha või kiikama lisaraha otsides idapiiri taha," ütles Mikser.

Sotsiaaldemokraadid tahavad seadustada muudatuse, mis ei luba erakondadel valimiskampaaniate käigus kulutada üle 400 000 euro.

Fraktsiooni teine ettepanek kohustab erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tellima sõltumatu auditi, mis hindaks parteide tegelikke kampaaniakulutusi.

"Loodan siiralt, et põhiseaduskomisjoni initsiatiiv viib rahastamise korra kiire ja põhimõttelise muutmiseni ega takerdu lõputusse finesside ümber keerutamisse. Reformierakonna probleeme eitav ja uurimisasutusi süüdistav käitumine nende endisele peasekretärile Kristen Michalile esitatud kahtlustuse valguses kahjuks kärbib seda usku," teatas Mikser.

Põhiseaduskomisjon soovis augusti lõpuks saada kõigilt erakondadelt ettepanekuid, et korrastada erakondade rahastamise senist süsteemi.

Erakondadele tehtavad anonüümsed annetused tõusid päevakorrale maikuus Reformierakonna rahastamisskandaali ajal.