"Siim Kallas on kahtlemata korraliku CV-ga tugev kandidaat ja pärast kümmet aastat Euroopa Komisjoni liikmena on tal kahtlemata suurepärane suhtevõrgustik oluliste Euroopa liidrite seas," kommenteeris Mikser Delfile Kallase võimalikku kandideerimist Eesti presidendiks 2016. aastal.

Samas leiab Mikser, et pärast Toomas Hendrik Ilvese kahte ametiaega võiks järgmine president olla märksa sisepoliitilisem figuur ja ses mõttes ei kõnele Kallase pikk Brüsseli-põlv tema kasuks.

"Loomulikult ei saa Kallas eeldada, et ta Brüsselist naastes igasuguste küsimusteta presidendiametisse võitakse. Ei sotsiaaldemokraadid ega ka ükski teine erakond ei hakka talle täna oma tingimusteta toetust deklareerima. Eesti on küll väikeriik, aga siiski mitte nii väike, et meil leiduks kahekümne aasta jooksul kõigi oluliste ametikohtade jaoks vaid üks ja seesama vääriline inimene," sõnas Mikser.

Mikser loodab, et järgmise kolme aasta jooksul enne presidendivalimisi saavad selguse nii VEB-fondi kui ka R-Hooldusega seotud küsimused. "Presidendiks pürgides peab Siim Kallas paratamatult olema valmis neile avameelselt ja ärritumata vastama. Lõplik ja ühene selgus hämaravõitu ajalooepisoodide osas teeks tema kandideerimise kindlasti lihtsamaks," ütles Mikser.

Mikser usub, et 2015. aasta kevadel toimuvatel parlamendivalimistel ei suuda Reformierakond korrata eelmise korra tulemust, mil parlamendis saadi 33 kohta. "Ka valijameeste kogus on reformistide positsioon varasemast nõrgem, sest viimastel kohalikel valimistel kaotati tublisti positsioone. Seega peavad Kallas ja tema erakond tegema tublisti selgitustööd ja pidama läbirääkimisi, kui soovivad saada tema kandidatuurile toetust."

Kallase kandideerimine Euroopa Parlamenti on Mikseri sõnul taktikaliselt õige ja poliitiliselt turvalisem valik. "Ilmselt sobib see mainetaastamiskampaania osana ka Reformierakonnale päris hästi. Pärast seda saab ta ilmselt paremini hinnata ka oma šansse presidendivalimistel," lisas Mikser.

Eurovolinik Siim Kallas ütles intervjuus LP-le, et kandideerib presidendiks, kui talle ettepanek tehakse. "Kui oled juba nii kaua poliitikas olnud ja kui õigel ajal tuleb reaalne pakkumine, siis näidake mulle poliitikut, kes ütleks ei, ma ei tunne huvi. Aga ma ei ela täna selle nimel. Muidugi on meelitav olla presidendikandidaadina välja pakutud ja kui see pakkumine tuleb, olen kindlasti huvitatud," vastas Kallas ajakirjaniku küsimusele.