"IRL-i jaoks võib koalitsioon sisekriisis vaevleva Reformierakonnaga olla küll ebameeldiv, kuid opositsiooni jäämine ei ole neile ilmselt meelepärasem, seda enam, et see tähendaks ilma jäämist mitmetest valitsuses olemisega kaasnevatest hüvedest, rääkimata arvukatest nõuniku- ja muudest ametikohtadest," tõi Mikser välja praktilised argumendid. "Usun, et see asjaolu teeb nad üsna taltsaks."

Mikser ei usu, et IRL kaaluks tõsiselt valitsusest lahkumist. Samas lisas ta, et kui Reformierakonna sisekriis väga pikalt vinduma jääb ja erakonna mainet tõsiselt kahjustab, võib hoopis Reformierakond otsustada, et mistahes muutus on parem kui status quo hoidmine.

"Kui asi peaks nii kaugele minema, siis võib IRL üritada enda koalitsioonist välja heitmist ennetada ja ise lahkuda, deklareerides, et reformistide poliitiline kultuur ei ole neile vastuvõetav," sõnas Mikser.

Kas IRL oleks sel juhul valmis koalitsiooni moodustama Keskerakonnaga, peab Mikseri sõnul küsima asjaosalistelt endilt. Lisaks tuleb tema sõnul silmas pidada, et IRL-il ja Keskerakonnal on täna riigikogus kahe peale vaid 44 häält.

Koalitsiooni muutumine valijate huvides

Mikser leiab, et praeguse koalitsiooni muutmine oleks kindlasti Eesti valijate huvides, kuna mõlemad koalitsioonipartnerid on ennast tõsiste skandaalidega kompromiteerinud.

Samuti on tema sõnul kurb tõsiasi, et valitsuse sotsiaalmajanduslikud sammud ei ole pikema aja jooksul vastanud ühiskonna ootustele.

"Paraku aga oleneb valitsuse püsimine või langemine tänases Eestis mitte niivõrd nende poliitilisest suutlikkusest ja valitsuse töövõimest, kuivõrd sellest, millist pragmaatilist poliitilist kasu loodavad sellest koalitsioonierakonnad," tõdes Mikser.

Mikser usub, et kuigi olukord on koalitsiooni jaoks murelik, puudub mõlemal partneril kindlus, et nad koalitsiooni lõhkudes oma reitingut lähiajal parandada suudaksid.

Mikser leiab, et valitsuse töövõime on täna üpriski kasin. "Valitsus, mille liikmed üksteist alatuses süüdistavad ja partnerile nende endisi skandaale nina alla hõõruvad, ei ole ühtne enam ühtne ja töövõimeline meeskond," sõnas opositsioonierakonna esimees.