Neljapäeval Eestisse saabuv Moritz Leuenberger kohtub president Lennart Meri, Riigikogu aseesimehe Tunne Kelami ja peaminister Mart Laariga, teatas ETAle välisministeeriumi pressitalitus.

Šveitsi president taasavab neljapäeval Eesti Rahvusraamatukogus S^veitsi lugemissaali, külastab Kadrioru Kunstimuuseumi ning Toompead ja all-linna. Šveitsi riigipeal on kavas ka sõit Tallinna lahel, mille järel pakuvad president Lennart Meri ja Helle Meri oma Viimsi kodus Šveitsi presidendile õhtusöögi, teatas ETAle presidendi kantselei pressiteenistus.

Meri on sel aastal kahel korral käinud Šveitsis Zürichis. Mais esines ta St. Galleni ülikoolis toimunud sümpoosionil uuest jõudude tasakaalust ettekandega “Väikeriikide roll Euroopa kultuuriruumis” ning jaanuaris Šveitsi-Eesti majandusseminaril.

Leuenberger ütles mais Meriga kohtudes, et Šveits jälgib tähelepanelikult Euroopa Liidu läbirääkimisprotsessi, kuna mõnede euroliidu liikmete skeptiline suhtumine laienemisse avaldab eitavat mõju ka Šveitsi suhetele euroliiduga.

Leuenberger sai tänavu 1. jaanuaril rotatsiooni korras aastaks Šveitsi presidendiks. Ta jätkab föderaalvalitsuses ka transpordi-, energeetika- ja sideministri kohustuste täitmist.

Kohaliku raadio hinnangul on Leuenberger tark taktik, intellektuaal ja pragmaatik. Ta kuulub Šveitsi sotsiaaldemokraatlikku parteisse. Leuenberger on olnud föderaalvalitsuses alates 1995. aastast.

Šveits tunnustas Eesti Vabariiki 22. aprillil 1922. aastal ning diplomaatilised suhted sõlmiti 1938. aastal, kui Eestisse akrediteeriti Soomes resideeriv saadik. Diplomaatilised suhted taastati 1991. aasta 4. septembril. Eestit esindab Šveitsis Viinis resideeriv suursaadik Mart Laanemäe ja Eestil on Šveitsis ka kaks aukonsulit Michel Armand Merlotti ja Hans Graf.

Šveitsi suursaadik Eestis on alates 1999. aastast Hansrudolf Hoffmann, kes resideerib Helsingis. Šveitsi esindab Eestis alates 1993. aastast ka aukonsul Matti Klaar. Nii Hoffmann kui Klaar saadavad koos Laanemäega ka Leuenbergerit tema Eesti-visiidil.

Olulisematest visiitidest on Eestisse viimastel aastatel teinud Šveitsi tollane kaitseminister ja hilisem president Adolf Og ja riigisekretär Franz von Däniken. Eestist on Šveitsis visiitidel käinud lisaks Merile ka tollane kaitseminister Andrus Öövel, Riigikogu esimees Toomas Savi ja tänavu veebruaris välisminister Toomas Hendrik Ilves.