Kuumarabanduse vältimiseks ei tohi kindlasti loomi jätta autosse või otsese päikese kätte. Ka avatud aknaga autos tõuseb kuumus eluohtlikult kõrgele, näiteks 21 kraadise õhutemperatuuri juures võib sõiduki sees temperatuur tõusta peaaegu 50 kraadini.

Võttes koera kaasa randa seame ta tervise samuti ohtu. Esmane, mida loomaomanik kuumarabanduse vältimiseks teha saab, on tagada lemmikule piisav kogus joogivett ning varjumise võimaluse otsese päikese eest.

Tugev treening kuuma ilmaga on samuti koerale äärmiselt ohtlik. Ketikoerte ketiulatus peab koerale jätma võimaluse varjuda päikese eest ka kuskile mujale kui kuuti, sest seal sees valitsev temperatuur võib tõusta päikese käes samuti eluohtlikult kõrgele.

Kuumarabandus tekib kergemini loomadel, kellel esineb südame- või hingamisteedeprobleeme ja ülekaalulisust. Eelsoodumusega on lühininalised tõud, näiteks buldog, mops ja Pärsia kass.

"Suvel tuleb pea iga päev kliinikus vastu võtta loomi, kes on üle kuumenenud," ütles loomade kiirabikliiniku veterinaar Ain Starast, "nii mõnigi loom on kahjuks ka elu jätnud just kuumarabanduse tõttu."

Lisaks saavad lemmikloomad kannatada avatud akende tõttu. "Õhutusasendis olevad aknad on äärmiselt ohtlikud just kassidele ja nii mõnigi hiirekuningas on hukka saanud, sest jäi lõksu akna vahele kukkudes," sõnas Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse liige Kadri Võrel.

Veelgi ohtlikum on aga täielikult avatud aken. Eestimaa loomakaitse liidult küsitakse tihti rahalist abi luumurdude operatsiooniks, kui kassid on alla kukkunud kortermajade akendest või rõdudelt.

Loomakaitse liit paneb südamele, et lemmikute ohutuse tagamine on iga loomaomaniku kohustus ja seda ei tasu unustada ka suviste puhkuste aegu.