Päästeamet sai eile kell 13.42 teate, et Valgamaal Palupera vallas Lutike küla lähedal Leigo paisjärve kogunenud suurvesi murdis läbi ehitatava tammi ja liigub üle sõidutee Väike-Nõuni järve.

Sündmuskohale saabunud päästemeeskond piiras ohtliku ala. Õnnetuse tagajärjel oli Raige-Räbi-Lutike tee umbes kaheksas kilomeeter üleujutatud ja Nõuni-Leigo-Lutike tee esimesel kilomeetril sisseuuristanud umbes kaheksa meetrose uhterenni. Vesi viis minema kaks teetruupi. Kella 15.30 paiku olid teed vabad.

“Olin Tartus messil, kui kodust helistati, et järv jookseb tühjaks,” rääkis peremees Tõnu Tamm ajalehele Valgamaalane. “Tulin kiiresti koju ja hindasime olukorra üle ning alustasime tõkestustöödega.”

Õhtul kella neljaks oli veejooks suudetud pidama saada ning Tammede meespere tegeles aktiivselt kalda tugevdamisega. “Tegemist on minu enda hooletusega, et hommikul üle ei kontrollinud, kui kõrgele on vesi tõusnud,” ütles Tamm, kes tavaliselt käib iga päev korra järve juures olukorda kontrollimas.

Järve vesi ujutas üle ümbruskonna sood ja madalamad metsad ning lõhkus ühe Otepää vallale kuuluva tee ning ühe riigitee. “Homme hommikul teen vallatee korda. Pakkusime, et võime korda teha ka teise teelõigu, kui sellest loobuti ning selle parandab teedevalitsus,” selgitas laupäevaseid tööplaane Tõnu Tamm.