Ettevõtjate esindajad tutvustasid oma seisukohti täna Stenbocki majas toimunud kohtumisel riigikogu suurima partei esimehele, peaminister Andrus Ansipile, teatas Meta Advisory Group suhtekorraldaja Ott Lumi.

Suurettevõtjad rõhutavad oma ettepanekutes kolme põhivaldkonda, mille osas oodatakse poliitikutelt koostööd.

Esiteks suurettevõtete võrdne ja staatuse kohane kohtlemine. Panustamine ainult väiketootmisele muudaks Eesti majanduse haavatavaks ning ebakindlaks. Suurte tööstusettevõtete ja nende ekspordi toetamine peab olema üks Eesti lähiaastate prioriteetidest.

Teiseks maksukeskkonna stabiilsus. Üleminekust stabiilsele ja rahvusvaheliselt usaldusväärsele vääringule ei piisa värske raha Eestisse toomiseks, vaja on ka selgust ja kindlust siseriikliku maksusüsteemi arengus ning põhiprintsiipide püsimises.

Kolmandaks suurettevõtete huvide kaitsmine välisturgudel. Enamiku Euroopa Liidu riikide puhul on tavaks, et ametnikud ja diplomaadid seisavad omamaiste tootjate huvide eest nii õigusloome kui kontaktide loomise tasandil. Ka Eestis võiks kokku leppida, millised on prioriteetsed ekspordi arengusuunad ning võimalikud ühispingutused parima võimaliku tulemuse saavutamiseks ja kuidas neid valdkondi edendada ka seadusloome tasandil nii kodumaal kui ka Euroopa Liidus.

"Mitmed ettevõtlusorganisatsioonid on enne valimisi kinnitanud erinevaid programmilisi dokumente, kuid pidasime oluliseks meie kui eksportivate suurtööstuste prioriteedid eraldi välja tuua, "
ütles allakirjutanud ettevõtete nimel Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein.

Einsteini sõnul ei ole suurettevõtete pöördumise eesmärk pakkuda parteidele tegevusprogrammi, vaid tuua esile olulised prioriteedid.

"Me ei arva, et poliitikud saaks ega peaks ettevõtjate ideid üks-üheselt ellu viima, küll loodame ettevõtetena, kellel on Eesti
majanduses oluline roll eksportööride ja töökohtade loojatena, et poliitikud meie muredega arvestavad. Ühendades Eesti riigiaparaadi võimekuse ja ettevõtete kogemused ning teadmised on võimalik ehitada üles üheaegselt paindlik ja stabiilne majandusmudel, mis ühest küljest aitab ära kasutada
Eesti väiksusest tingitud võimet kiirelt reageerida ja kohanduda ning teisest küljest loob nii ettevõtjatele kui töötajatele kindluse, et suudame majanduskasvu hoida ning oleme järgmisteks võimalikeks kriisideks paremini valmis, " lausus Einstein.