Eesti suurimast illegaalsest prügilast Jõelähtmelt, on tänaseks sel viisil ära koristatud juba 370 tonni illegaalset prügi, teatasid korraldajad.

Kodanikualgatuse “Teeme Ära 2008” raames toimunud illegaalsete prügihunnikute kaardistamise käigus on välja tulnud, et suur osa Eestimaal asuvast illegaalsest prügist paikneb suurtes hunnikutes, mille läbimõõt on rohkem kui 30 meetrit. Selliste hiigelkuhjade koristamiseks on mõistlik kasutada mitte inimkäsi, vaid pigem rasketehnikat — koppasid ja ekskavaatoreid.

Tegeledes suuremate prügihunnikutega juba enne 3. maid, jääb suureks koristuspäevaks kasutusse ka rohkem jäätmekäitlemiseks vajalikku tehnikat ja masinaid.

Eelkoristuse raames tehakse koostööd kohalike omavalitsustega ja mitmete erafirmadega. Omavalitsuste ülesandeks jääb eelkoristuse raames organiseerida kohapealne tehnika, vajaminevad konteinerid ja prügiautod, “Teeme Ära 2008” omalt poolt maksab riigimetsa majandamise keskuse ja keskkonnaministeeriumi toel kinni prügi äraveo ja ladestamise.

Erafirmadega koostöös on praegusel hetkel kokku lepitud 12 suurema prügikuhja koristamine enne 3. maid. Kutsume siinkohal kaasa kõiki Eesti ettevõtjaid ja eraisikuid, kellel on võimalik eelkoristuse raames oma rasketehnikaga meile appi tulla.

Positiivne kogemus on eelkoristuse kontekstis olemas juba Jõelähtme vallas, kus tegid koostööd Jõelähtme vallavalitsus, Maardu linn, erafirmad Lustrum ja Water Ser ning Eesti kaitsejõud. Praeguseks on sealt ühiste pingutustega minema viidud 310 tonni prügi ja 45 tonni rehve ning 15 tonni eterniiti.

Eraldi hakatakse juba enne 3. maid kokku koguma ka rehve, seda tehakse koostöös Eesti Rehviliiduga. Kutsume üles maaomanikke ja omavalitsusi rehve omal algatusel kokku koguma ja ära viima kogumispunktidesse üle Eesti. Rehvide ära andmine on tasuta.