„Mul on hea meel parlamendi alamkojale teatada, et osana Ühendkuningriigi panusest NATO alalisse missiooni Läänemere piirkonnas pakume me NATOle täiendavaid Typhoon-hävitajaid,“ ütles Hammond täna Briti parlamendis esinedes.

Kuningliku õhuväe hävitajad osaleksid missioonil alates aprilli lõpust koos Poola õhujõududega, kes võtavad siis üle Balti õhuruumi turvamise, ütles Hammond.

Ta lisas, et on NATO otsustada, millal ja kui mitu hävitajat kasutusele võetakse ja millisesse baasi need saadetakse.

Hammondi sõnul on otsus tingitud Ukraina sündmustest ning vajadusest kindlustada Ühendkuningriigi liitlaste julgeolekut.

„Ühendkuningriigi otsus on selge ja kindel vastus Eesti soovile suurendada liitlasvägede kohalolekut Läänemere piirkonnas,“ ütles kaitseminister Urmas Reinsalu. „Ühendkuningriigi sõjalise kohaloleku suurendamine praeguses julgeolekukriisis tõstab Eesti, Läti, Leedu ja Poola turvalisust.“

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Suurbritannia kaitseministri Philip Hammondi avaldust kommenteerides, et Suurbritannia otsus saata lennukeid NATO Balti õhuturbe missioonile on oluline samm, mis kinnitab pikaajalist ja heade traditsioonidega kaitsekoostööd kahe riigi vahel.

Üle-eelmisel nädalal saatis Eesti ja Balti õhuruumi kuus lisahävitajat ka NATO suurim liitlasriik Ameerika Ühendriigid.

Hetkel viivad Eesti, Läti ja Leedu õhuturvet läbi Ameerika Ühendriikide kümme hävitajat F-15.