Tallinna halduskohus otsustas Lab OÜ ja Acacia Trade OÜ kaebuse, millega vaidlustati Tallinna Linnavalitsuse korralduse ettekirjutused ning millega kohustati ettevõtteid viima oma tegevuse kooskõlla korrakaitseseaduses ja kaubandustegevuse seaduse nõuetega – jätta rahuldamata. Kohus leidis, et korraldus on õiguspärane ning ettekirjutuse tegemine on põhjendatud ja vajalik, teatas linnavalitsus.

Kohus asus seisukohale, et majandustegevusega rikutakse piirkonna elanike öörahu, kodupuutumatust, turvalisust ja kahjustatakse nende omandi väärtust, samuti teiste piirkonna ettevõtjate majandustegevust ja piirkonna heakorda. Olenemata sellest, et tegemist on kesklinnaga, kuhu tavaliselt kogunetakse meelelahutust nautima, on ka seal elavatel isikutel sarnaselt igaühega õigus öisele unele ja tervise kaitsele. Kohus nõustus ka aspektiga, et ettevõtjate tegevus ja sellega kaasnevad tagajärjed ei sobi kokku vanalinna kui UNESCO maailmapärandi kaitse ja muinsuskaitseliste eesmärkidega. Kohus selgitas, et ettevõtjad on rikkunud oma ettevõtlusvabadust realiseerides piirkonna elanike õigusi.

Tallinna linnavalitsus tegi 21.10.2015 korraldusega ettekirjutused üheksale ettevõtjale, teiste hulgas Lab OÜ-le ja Acacia Trade OÜ-le ning kohustas neid viima oma tegevuse kooskõlla korrakaitseseaduses ja kaubandustegevuse seaduses sätestatud nõuetega. Korduvate rikkumiste kõrvaldamiseks tuli kaebajatel lõpetada oma müügikohtades alkohoolse joogi müük ajavahemikul kella 00.00-st kuni 05.00-ni ja puhkepäevale eelneval ööl kella 01.00-st kuni 05.00-ni, samuti lõpetada oma müügikohtades toitlustamine (sh jookide serveerimine) ja meelelahutusprogrammi pakkumine (sh muusika edastamine) ajavahemikul kella 01.00-st kuni 05.00-ni ja puhkepäevale eelneval ööl kella 02.00-st kuni 05.00-ni. Ettekirjutuste täitmise tähtajaks oli 20.11.2015. Varasemalt ettevõtjate poolt kasutusele võetud meetmed rikkumisi kõrvaldada ei ole suutnud.

Sarapuu sõnul on linna eesmärk tagada Suur-Karja tn, Vana-Posti tn ja Müürivahe tn piirkonnas avalik kord ning avalikus kohas käitumise üldnõuete järgimine, õigusrikkumiste vähenemine ja avalikus kohas viibivate inimeste turvalisus ja majandustegevuse nõuete järgimine, et kauba või teenuse müük tegevuskohas ei kahjustaks tegevuskoha vahetus läheduses elavate või pidevalt viibivate inimeste huve. „Ühtlasi soovime kaitsta Tallinna linna ja konkreetsemalt UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluva Tallinna vanalinna mainet ning säilitada nende atraktiivsust väärika turismiobjektina,“ märkis Sarapuu.