“Ei ole küll päris nii, et me oleks näinud jube kehvi näiteid,” märkis TÜ eetikakeskuse projektijuht Nelli Jung. Ometigi pole tema sõnul päris õige see, et õpikutes esitatavaid väärtushinnanguid riigi tasemel eraldi ei jälgita, kirjutab Eesti Päevaleht

“See on täiesti suvaline, mingit kontrolli ei ole,” nentis Jung. “Läheb lihtsalt kõik, mis müüb. On jäänud mulje, et kirjastused tagasisidet ei küsi. Lapsevanema ja õpetaja hääl ei jõuagi kirjastuseni.”

Näiteks uues uues 6. klassi matematikaõpikust leiab illustratsiooni, kus pereema Naima õmbleb kolmnurkset pearätti, millel on vabamüürlaste sümbol. Kirjastuse Koolibri peatoimetaja Kadri Haljamaa tunnistab, et tegemist on kaheti mõistetava illustratsiooniga, mille tähenduskihte nad õpiku ettevalmistamisel ei tabanud. 

Praegu lähtuvad kirjastajad õppematerjalide koostamisel riiklikest õppekavadest ning haridus- ja teadusministri määrusest, mille järgi peab õppekirjandus vältima “stereotüüpe, mis õhutavad soolisi, rahvuslikke, usulisi või rassilisi eelarvamusi”.