Ka Tallinna Kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul on kiirabil sel kevadel ja suvel olnud tavalisest rohkem tegemist üledoosi saanud narkomaanide elustamisega, kirjutab ajaleht Pealinn.

“Üldiselt on laine kerkimisel kaks põhjust — üks on see, et turule on tulnud uus aine ja narkomaanid eksivad doosiga (siin räägime ikkagi süstivatest narkomaanidest), ja teine põhjus on, kui tuleb uus rühm inimesi, kes tarvitama hakkavad,” selgitas Adlas. “Praegu on uue laine põhjuseks ikkagi see, et on tulnud uus partii eriti kanget fentanüüli, ja nad eksivad doseerimisega.”

Sama kinnitab Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplas: “Fentanüülide puhul on toimet omava doosi ja üledoosi koguste vahed väikesed ning kui keegi vahendajatest on ainet lahjendanud valesti, võib väga kergesti olla tulemuseks üledoos.”

Adlase sõnul pole narkomaanide koguarv siiski suurenenud. Kalikova andmetel tagab stabiilsuse asjaolu, et n-ö vanem põlvkond kaob eest ära. “Kui sõltlane ei lähe metadooniravile või rehabilitatsiooni, siis varem või hiljem ta sureb kas üledoosi või sõltuvusega kaasuvatesse haigustesse — hepatiiti, aidsi, tuberkuloosi,” selgitas Kalikova.

Hiljuti avaldatud Euroopa Liidu uuringukeskuse raportist selgus, et Eesti on otseselt või kaudselt narkootikumide põhjustatud surmade poolest Euroopa Liidus suure edumaaga esikohal. Kui euroliidus suri kahe aasta taguse seisuga narkootikumide tõttu keskmiselt 21 inimest miljonist, siis Eestis oli see number 146.