1960. aastal sündinud Andres Laasik õppis aastail 1978–1980 lavakunstikateedris, lõpetas 1986 teatriteaduse alal Peterburi Teatriakadeemia ja 2005 Tartu Ülikooli magistriõppe (magistritöö „1960. ja 1970. aastate teatriuuendus Eestis ja Soomes – kaks paralleelset kultuuriilmingut”). 1992–1997 oli Laasik Draamateatri kirjandusalajuhataja.

Teatrisüsteemi toimimist korraldas ta Kultuuriministeeriumi Teatrite Valitsuses ja Teatriliidus töötades. Aastast 2014 juhtis ta Eesti Teatri Agentuuri, mille loomise üks algatajaid ta 1995. aastal oli olnud. Kultuuritoimetajana töötas ta Pühapäevalehes ja 1998–2014 Eesti Päevalehes. Rohkem kui kolmkümmend aastat osales ta eesti teatrielus pideva arvustajana ja eesti teatri tutvustajana välisajakirjanduses ja festivalidel.

Empaatiast ja süvenemisest annavad tunnistust ta kaks elulooraamatut suurtest eesti teatri- ja filmimeestest „Filmilavastaja ja näitleja Kaljo Kiisk. Ikka hea pärast“ (2011) ja „Teatri vang. Leo Kalmeti kirjutamata elulugu“ (2014). Sama kullaprooviga on dokumentaalfilm Gustav Ernesaksast „Laulutaadi hümnid” (2008), mille üks stsenariste ta oli. Tänavu kevadel tunnustati teda teatriuurija ja -arvustaja töö eest Priit Põldroosi nimelise auhinnaga.

Hea sõna oli Andrese arvustaja, ajakirjaniku ja juhi tarviline ja tulukas tööriist. Hea sõna oli Andrese kolleegidele ja sõpradele hindamatu ja ununematu väärtus. Me oleme väga tänulikud.

Eesti Draamateater
Eesti Etendusasutuste Liit
Eesti Filmiajakirjanike Ühing
Eesti Kinoliit
Eesti Päevaleht
Eesti Teatri Agentuur
Eesti Teatriliit
Kultuuriministeerium
Vaba Lava
Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus
Delfi

Jaga
Kommentaarid