Peipsi kalur Vladislav Anikijev astus IRLi 9. jaanuaril 2012 ehk 19 päeva enne IRLi suurkogu, kus Mart Laari järeltulijaks erakonnas valiti selle praegune juht Urmas Reinsalu.

"See nägi välja nii, et tema parem käsi Irina ütles, et on vaja astuda parteisse. Kui ma küsisin, miks, siis ta vastas, et peab ja kõik poisid astuvad - lühidalt, et on vaja astuda ja kõik. Ma sain aru, et kui ma poleks astunud, siis oleks välja läinud. Et kõik astusid, siis ka mina astusin. Sõitsime siis tema juurde, mulle anti paber, andsin allkirja, mingi leping oli seal," meenutas Anikijev, kuidas Kärbergi alluv teda IRLi astumiseks töötles.

Kui sundparteistamine tõesti toimus, siis võib see olla vastuolus karistusseadustiku paragrahviga 155, mis ütleb, et "usulisse ühendusse või erakonda astuma või selle liikmeks olema sundimise eest –
karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahalise karistusega."

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina kommenteeris, et prokuratuur analüüsib pidevalt meedias ilmunud infot, ent tänaseks kriminaalmenetlust algatatud ei ole.

Kostina sõnul selgub lõplik otsus kriminaalasja algatamise või mittealgatamise osas tõenäoliselt järgmise nädala jooksul.

Kärberg ise avaldas täna soovi peatada oma kuuluvus IRLi organitesse.