"See on ennast juba praeguseks ära tasunud," kinnitas Rabe (45) reedel satelliittelefoni kaudu Bemise uurimislaevalt AFP-le. "Me saavutame iga päev teatavat edu, juba praegu on ekspeditsioon õnnestunud," lisas Rabe.

72-aastane ameeriklasest miljonär Bemis on Estonia sukeldumisekspeditsiooni umbkaudse maksumusena nimetanud 3,5 miljonit Eesti krooni.

Bemise tuukrid on alates teisipäevast teinud Estonia vraki läheduses kolm sukeldumisekspeditsiooni.

Estonia vraki uurimisest dokumentaalfilmi tegev Jutta Rabe kinnitas, et tuukrid on laevavrakilt ja selle lähedusest teinud huvitavaid tähelepanekuid.

"Me leiame asju, mis on huvitavad," sõnas Rabe. Ta lisas, et Bemise tuukriekspeditsiooni kokkuvõte ja vraki uurimise üksikasjad avaldatakse pärast ekspeditsiooni lõppu Saksamaal toimuval pressikonverentsil.

Rabe kinnitas, et pärast kolme sukeldumist on tema ja ekspeditsiooni juht Bemis endiselt täielikult veendunud laevahuku ametliku aruande valelikkuses. Rabe nimetas reedel täielikuks lolluseks laevahukku uurinud rahvusvahelise ühiskomisjoni väidet, et Estonia uppus tormisel merel pärast seda, kui kaotas tugevas lainetuses vööriluugi.

Bemis on varem öelnud, et tema tuukrid peavad leidma Estonia vrakist allpoolt kunagist veepiiri augu, mis võiks tõendada, et Estonia uppus kas kokkupõrke või pommiplahvatuse tagajärjel.

"Me mõlemad tahame jõuda tõeni," märkis Rabe. "Sealjuures ei sõltu me mitte kellestki," lisas ta, lükates ümber Põhjamaade ajakirjanduses esinenud süüdistused, nagu täidaks Bemise ekspeditsioon Estonia omaaegse ehitaja Saksa Meyeri laevatehase tellimust.

Meyeri tehas on seadnud Estonia huku senised ametlikud põhjused samuti kahtluse alla ja on süüdistanud laevahukus meeskonda ning pidanud tõepäraseks ka pommiplahvatuse versiooni.

Estonia hukkus 1994. aasta 28. septembri öösel tormis teel Tallinnast Sstockholmi, katastroofis hukkus 852 inimest.