Märtsi keskel koos vanaema ja õega Meresuu hotelli vee- ja saunakeskust külastanud väikene poisike pidi basseinis mängides äärepealt uppuma. Õnneks oli kõrvalbasseinis äsja päästesukelduja kursused läbinud Raino, kelle kiire tegutsemine poisi halvimast päästis.

„Sain värskelt elupäästmise teadmisi rakendada," rääkis Raino Delfile. „Olin oma pojaga ühes basseinis hullamas, kui märkasin teiste inimeste ärevat pilku ühes suunas ja nägin, et kaks naist upitasid üle basseini ääre väikese poisi lõtvunud keha."

Inimesed vaatasid lihtsalt pealt

Raino sõnul ei andnud poiss endast mingit elumärki ning ümberringi seisvad inimesed  vaatasid jahmunult pealt, oskamata midagi teha. 

Sööstsin püssikuulina kohale ja aitasin poisi veest välja ja panin põrandale," rääkis Raino, kuidas ta poisi juurde jooksis ja ta elutu keha veest välja aitas.

„Silmad olid tal lahti ja vaatasid "mittekuhugi". Huuled olid täiesti sinised. Kuulatasin hetke - ei hinganud. Peast jooksis läbi kursustel õpitu," kirjeldas elupäästja toimunut, tunnistades samas, et ega ta päris täpselt ei teagi, kuidas ta käitus, sest oli ka ise üsna ähmi täis ning tagantjärele mäletab ta kogu tegevust nagu läbi udu.

Käskides kõrvalseisjatel kiirabi kutsuda, õnnestus Rainol poisike hingama saada ning ta külili panna, et vesi hingamisteedest väljuks. Juurde tulnud vanaema veel ahhetas, et kuidas ometi selline asi juhtuda võis, alles oli poisike siinsamas tema kõrval.

Lapsed jäetakse veekeskuses tihti järelvalveta

Meresuu hotelli turundusjuhi Gerly Piiriste sõnul ujus laps uppumishetkel ringbasseinis, mille sügavus on 1,25 meetrit, samal ajal kui ta vanaema tunnistajate sõnul rahulikult mullivannis aega veetis. „Väga kahju, et lapsed jäetakse mingitel hetkedel järelvalveta. Isegi mõni minut eemalviibimist võib väga kurvalt lõppeda," sõnas Piiriste. Ka Raino nõustub, et  ära uppuda võib ka supitaldrikusse.  Samas oli ta üllatunud, et tema poole ei pöördunud ükski hotelli personali liige, kes oleks last abistada suutnud. „Oleks normaalne, et seal töötaksid inimesed, kes on esmaabi kursused läbinud," arvas Raino, lisades samas, et kursuste läbimine ei tähenda automaatselt, et kriisiolukorras suudetakse piisavalt kiirelt tegutseda.

Hotelli turundusjuhi sõnul osutas lapsele koheselt esmaabi vee- ja saunakeskuse administraator ning kohale kutsutud kiirabi kontrollis lapse tervislikku seisundit. „Vee- ja saunakeskuse töötajad on läbinud esmaabi kursused ning omavad konkreetseid juhiseid õnnetusjuhtumite ajal tegutsemise kohta," kinnitas Piiriste. Ka on veekeskuse eeskirjades kirjas, et alla 14. aastaseid lapsi ei lubata vee- ja saunakeskusesse ilma täiskasvanuteta. „Loodan, et ka külalised oleksid aina enam teadlikud turvalisest käitumisest vee- ja saunakeskustes ning veekogude ääres," soovis Piiriste.