Kohe ei saa Subutexi müügilt kõrvaldada, kuna Subutex on praegu ainuke ravim, mida saavad kasutada rasedad ning alla 18-aastased võõrutusravi patsiendid.

Eile Eestis visiidil käinud Soome sotsiaalminister Liisa Hyssälä loodab, et tulevikus kehtib ka Eestis sama süsteem, mis Soomes: Subutexi saab tarbida üksnes raviasutuses kohapeal võõrutusravi eesmärgil.

Hyssäläl on palju usku uuel aastal Eestis jõustuva korra mõjusse, mille järgi võib hakata karistama arste, kes alusetult jagavad narkomaanidele retsepte, võttes neilt aastaks arstina tegutsemise õigused. “See on väga karm karistus ja ma usun, et see toimib kindlasti hirmutavalt,” ütles Hyssälä.

Samuti kinnitasid mõlemad sotsiaalministrid, et retseptimajandust aitab tulevikus kontrolli all hoida e-retseptide süsteemile üleminek, sest siis on kergesti jälgitav, kui palju retsepte üks arst ühele patsiendile välja kirjutab.

Soome on hädas narkomaanidega, kes saavad Eestist vabalt kätte Subutexi tablette ning äritsevad nendega siis Soomes ja tarbivad neid narkootikumidena, mis on väga eluohtlik.