“Kurb on, reedel jooksid pisarad nagu pärlid üle põskede,” kirjeldas Helle Kõiv olukorda Võru vallavalitsuse koridoris.

“See on minu enda tahe, et ma siia tulin,” rääkis vapper vanaproua Delfile, et ta ei mõelnudki alguses, et hakkab vallavalitsuses nälgima. Kuna aga proua suvilakrundi taguse maa erastamissaaga on veninud juba aastaid ning vallavalitsuse töötajad ei pööra Kõivu arvates probleemile piisavalt tähelepanu, siis otsustas naine hakata iga tööpäev vallavalitsuses streikimas käima.

“Ma olen nüüd 26 tundi vallavalitsuses söömata-joomata istunud,” ohkas proua Kõiv, kes pärast ametnike tööpäeva lõppu ka ise ise koju läheb ning seal natuke kehakinnitust võtab. “Kodus ma võin ju süüa,” selgitas proua, et vallavalitsusse teda ööseks ei jäeta ja külma trepi peal ei hakka ta ometigi nälgima.

Võru inimesed toetavad südikat pensionäri

“Võru inimesed tahavad mulle toeks tulla,” on vanaproua rõõmus. “Minul on kõik öeldud, aga las rahvas räägib suu puhtaks.”

“Esimesel hommikul mindi minust kui tühjast kartulikotist mööda, teisel hommikul kell 8.15 tuli vallavanem ja ütles küllaltki kurjalt, et miks ma olen meedias öelnud, et ta ei tereta. Aga ta tõesti ei teretanud,” pahandas proua ametnike ükskõiksuse peale.

“Volikogu esimees, Priti Süüden käis mind reedel kaks korda mind siin narritamas. Esimene kord ütles, et tule minuga Väimelasse ujuma, teinekord ütles mulle, et tule lähme restorani sööma! Siis ma vaatasin talle silma ja ütlesin talle, et ole palun hea ja ära mind narrita,” rääkis Helle Kõiv, et reedel pidi ta pisarates koju minema.

Vallavanem otsib lahendusi

Võru vallavanem Georg Ruuda sõnul on samuti tegemist ebanormaalse olukorraga.

“See on tegelikult väga kurb ja tobe, et asjad selliselt on. Ma tegelikult vestlesin Kõivuga eelmisel nädalal ligi tund aega ja seletasin talle, et kuna asjasse on segatud ka kolmas osapool, ei saa vald hetkel midagi teha. Ta ei läbenud ära oodata ja alustas näljastreiki,” seletas Ruuda olukorda.

Vallavanema sõnul ei sega veniv maaprotses Helle Kõivu elu sedavõrd, et oma õiguste eest näljastreigi abil seisma peaks, vahendas BNS. Näljastreik ise näeb vallavanema sõnul välja selline, et Kõiv tuleb vallamajja hommikul ja lahkub koos valla töötajatega. Näljastreigi alustamisest kolmapäeva hommikul kuulis vallavanem ajakirjanduse vahendusel.