Haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik ütles Delfile, et pärast õpetajate märtsikuist streiki on mitmel pool märgata haridustöötajate aktiviseerumist ametiühinguga liitumisel. Nii on liikmeid juurde tulnud nii Pärnus, Tallinnas kui ka Harjumaal. „Küllap ta suureneb veel edasi,” usub Rondik.

Rondik on veendunud, et kui pedagoogidel oleks õpetamise kõrvalt rohkem aega, siis jõutaks enam ka ametiühingus aktiivne olla. „Pärast streiki oli koolivaheaeg, nüüd on viimane veerand ja kõigil on käed-jalad tööd täis. Õpetaja on koormatud kõrini ja üle selle,” nentis Rondik.

Liidu esimees märkis, et ametiühingus on väga vähe mehi ja seda seetõttu, et nad on võtnud endale koolis väga suure koormuse. „Palk on ju väike ja rabavad seal nii palju kui tunde jätkub. Neil ei jäägi aega üle millegi muu kui koolitööga tegelemiseks. Aga see on tõsine asi,” tunnistas Rondik.

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu juhatuse esimees Peep Peterson ütles Delfile, et ka nende liikmete arv on märgatavalt kasvanud. „Tallinna piirkonnas natuke rohkem, siis bussijuhtide osas tulnud, aga on tulnud igalt poolt. Usk ametiühingutesse on igal pool kasvanud,” märkis Peterson.

Peterson usub, et mõnda aega liikmete arvu kasv veel jätkub, kuid peab siinjuures oluliseks, et ametiühing saavutaks ettevõtmistes ka tulemuse. „Me väga loodame, et õpetajad saavad endale mitmeaastase palgaleppe, kus neil palk järk-järgult tõuseks Eesti keskmisele.”

Ametiühingud loodavad liikmetele tulemusi näidata

„Teiseks oleme algatanud kollektiivsete töösuhete reformi. Loodame, et läbirääkimised lähevad käima ja me saame need auklikud seadused natuke paremaks. Olgu see siis toetusstreigi osas või kollektiivlepingute osas,” sõnas Peterson.

Raudteelaste ametiühingu esimees Oleg Tšubarov teadis öelda, et streigi ajal ja vahetult pärast ühines ametiühinguga 27 inimest. „Kindlasti ei ole see lõpik arv ja kindlasti see arv kasvab,” usub Tšubarov, kelle sõnul ühineb uusi raudteelasi jooksvalt, kuid kokkuvõtteid tehakse kuu lõpus.

Tšubarov nentis, et streik tuletas inimestele 1500-liikmelise ametiühingu olemasolu meelde. „Mõned ütlesid selle kohta, et me tahame tunduvalt suuremat kaitset ning teised, et me nüüd näeme ametiühingu tegevust,” rääkis Tšubarov, miks streik ametiühinguga ühinema õhutas.

Eesti õdede liidu president Ester Pruuden ütles, et erinevalt teistest ametiühingutest on nende liikmete arv stabiilne ning probleemi pole ses osas kunagi olnud. „Liitujaid on pigem enam kui lahkujaid ja lahkujateks on need, kes siirduvad välismaale tööle või lähevad pensionile.”