Kunagine Süüria suurim linn Aleppo on kuu jooksul toimunud lahingute järel langenud pea täielikult president Bashar al-Assadi vägede kätte. Kaitseuuringute keskuse teaduri Kalev Stoicescu sõnul ei olnudki opositsioonivägedel võimalik kaua vastu pidada, sest neid rünnati niivõrd ülekaalukate jõududega, vahendab ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

"Teadete kohaselt ei jõuta isegi enam üle lugeda, kui palju surnuid seal on. Ka päästjad ei saa enam sellega hakkama. Seal oleks toimunud nagu holokaust - põrgu maa peal. On ka neid, kes Lääne-Aleppos juubeldavad, võib-olla ka lihtsalt sellepärast, et oma enda nahka ja elu päästa," rääkis teadur.

Stoicescu sõnul põgenevad tsiviilisikud valitsusvägede kontrolli all olevatele aladele Lääne-Aleppos, kus sajad inimesed on juba lihtsalt kaduma läinud. Stoicescu hinnangul tähendab see, et režiimiväed tegelevad inimeste massilise arreteerimise või mahalaskmisega.

Inimesed on läinud ka Türki, kuid Stoicescu arvates on see Aleppo langemise tõttu viimane põgenikelaine Süüriast.

Sisekaitseakadeemia rändeeksperdi Kert Valdaru sõnul ei tule need põgenikud massidena Euroopasse, kui Türgi peab ka edaspidi Euroopa Liiduga sõlmitud kokkulepetest kinni.

Stoicescu sõnul on Süüria sõda jäänud viimasel ajal näiteks USA presidendivalimiste varju. Tema arvates saabub tõehetk siis, kui Donald Trump astub ametisse ja hakkab Venemaalt reaalselt nõudma ISIS-e vastu võitlemist.