Kaitsepolitsei kuulutas Deniss Balõnski tagaotsitavaks reedel, kui oli selge, et mees on kohtumõistmise eest üle idapiiri põgenenud.

"Tema asukoht on teada ja oleme teinud tänaseks ka esimesed sammud, et mees Interpoli kaudu rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutada," ütles kaitsepolitsei komissar Hannes Kont Eesti Päevalehele.

Tallinna linnakohtu kohtunik Valeri Lõõnik vabastas Balõnski 18. juulil põhjendusega, et mehel on kindel elu- ja töökoht ning ta on süü üles tunnistanud.

Kohtunik jättis Balõnskit vabastades arvestamata kaitsepolitsei uurija pöördumise, et tegelikult puudub süüdistataval töökoht, elukohaks näitas ta Paekaare tänaval asuvat vanematekodu ja tema eeluurimisel antud ütlused olid vastuolulised.

Kaitsepolitsei avastas Balõnski põgenemise 7. augustil, kui Tallinna ringkonnakohus tühistas mehe vahi alt vabastamise määruse ja kaitsepolitsei otsustas ta uuesti vahistada.

"See on ääretult kahetsusväärne juhtum," ütles Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava. "Sellise kurjategijaga peaks olema äärmiselt range."

Särgava sõnul pole harvad juhtumid, kus vahi alt vabaneda sooviv kurjategija esitab kohtunikule fiktiivse tõendi töökoha kohta. "Kui kohtunikul on kahtlus, et tõend on vale ja süüdistatav ei suuda vastupidist tõendada, tuleb inimene edasi istuma jätta," ütles Särgava.

Kaitsepolitsei süüdistab varem kriminaalkorras karistamata Balõnskit 19. mail Stockmannis kahe pommiplahvatuse korraldamises eesmärgiga pressida kaubamajalt välja kaks miljonit krooni. Üks Balõnski kaasosalistest istub vahi all, teine on allkirja vastu vabaduses.

Süüdimõistmisel ähvardanuks meest vanglakaristus kahest kuni kümne aastani.