“Kirikuvarade küsimus lahendati oktoobris 2002 kavatsuste protokollide allkirjastamisega riigi ja EAÕK ning riigi ja MPEÕK vahel. Küsimus lahendati vastavalt Eesti vabariigis kehtivale omandireformi seadusele,” seisab Stefanuse pressiteates.

Stefanus märkis, et Eestisse tulles oli patriarh Aleksiusel kaks kohustust — üks moraalne, teine religioosne. “Need olid leppida ära eesti rahvaga ja sisse seada armulauaosadus meie kirikuga, milles ta oli ristitud ja mille preester tema isa oli kuni 1945. aastani, kui EAÕK likvideeriti. Eriti kuna EAÕK on omalt poolt teinud kõik vajaliku positiivse ja kestva lahenduse saavutamiseks vastasseisu lõpetamisel,” rääkis Stefanus.

EAÕK esindaja Tõnis Rüütel ütles ETV uudistesaatele Aktuaalne Kaamera, et Stefanuse ja Aleksiuse kohtumise atmosfäär oli kahetsusväärne. Tema sõnul nõudsid nii patriarh kui ka teda saatvad kaks piiskoppi üheselt, et kirikuvara, mida MPÕAK kasutab, tuleb anda MPÕAK-i kasutusse.

Rüütel lisas, et Aleksius seadis selle küsimuse prioriteetseks. Tema sõnul väljendas metropoliit Stefanus muret, et kaks vennalikku kogukonda ei suuda kokku hoida ja koos teenida. Metropoliidi hinnangul tuleks alustada just viimasest, vahendas Rüütel.

“Aga see ettepanek lükati jäigalt tagasi ja seati see igaljuhul sõltuvusse sellest, et kirikuvarad tule anda omandisse,” lisas EAÕK esindaja.

Aleksius II sõnul eeldab kahe Eestis tegutseva õigeusu kiriku ühise jumalateenistuse korraldamine seda, et Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirikul (MPEÕK) ja Eesti apostlik-õigeusu kirikul oleksid võrdsed õigused.

Patriarh ütles esmaspäeval pärast kohtumist president Arnold Rüütliga, et selles leppisid 1996. aastal Zürichis kokku kahe patriarhaadi esindajad. Aleksiuse sõnul kavatseb ta teisipäeval aset leidval kohtumisel EAÕK metropoliidi Stefanusega talle meelde tuletada, et Zürichi kokkulepet tuleb täita.

Ettepaneku ühise jumalateenistuse korraldamiseks tegi eelmisel nädalal EAÕK.

Ebavõrdsete õiguste näiteks tõi Aleksius kirikuvarade küsimuse. Ta ütles, et EAÕK saab sakraalhooned enda omandisse, kuid MPEÕK pikaajalisele rendile.

Ta lisas, et kuigi Eesti ja Venemaa kirjutasid mullu 4. oktoobril alla vastavale protokollile, ei ole MPEÕK seni veel kõiki varasid kätte saanud.

Patriarh avaldas lootust, et tema visiit aitab kaasa kiriku omandiküsimuste lahendamisele.