Teisipäeval Orissaare vallavolikogus arutusel olnud üldplaneeringu kohaselt tuleb tagada stalinistlikus laadis internaatkooli ja kultuurimaja silueti nähtavus ja vaadeldavus ning vältida sellesse piirkonda uusehituste püstitamist, kirjutab Oma Saar.

Ühtlasi annab planeering stalinistlikule arhitektuuriansamblile vaatamisväärsuse staatuse.

Orissaare vallavanem Raimu Aardam ütles, et lisaks hoonetele ja alleedele on omal ajal väga hästi välja ehitatud lipuplatsiga keskväljak. Aardami sõnul keegi hoonete mahalammutamist enam ei nõua.

“Oleme kultuurimaja fassaadile alles jätnud isegi omaaegse vapi, kus on viisnurk peal. Ma ei teagi, mis sellega tegema peab — kas värvima roheliseks, kollaseks, punaseks või kuldseks,” rääkis vallavanem. Tema sõnul on stalinistlikku ehituskompleksi selle stiilsuse tõttu imetlenud ka väliskülalised, kes on samas pärinud, kuidas õnnestub nii kulukaid hooneid üleval pidada.

Lisaks miljööväärtuslikule Orissaare aleviku keskusele määrab üldplaneering ka miljööväärtuslikud külad, nagu Suur-Rahula, Väike-Rahula, Ööriku küla, Vana-Jaagu talukompleks Ööriku külas, Imavere ja Järveküla küla.