19 endist sportlast tegi kolmapäeval avalduse, milles peab Eesti sportlaste osalemist 14. juunil Moskvas algavatel noorte spordimängudel poliitiliselt ebasobivaks, sest 14. juuni on küüditamise aastapäev.

"Alles hiljuti rünnati Moskvas Eesti saatkonda, mistõttu pole välistatud, et rünnata võidakse ka Eestist saadetud sportlasdelegatsioone," seisab Isamaaliidu pressiesindaja vahendatud avalduses.

Avaldusele on alla kirjutanud teiste seas Toomas Tõniste, Iivo Nei, Heino Sild, Helmut Raamat ja Vello Tiido.

Eesti Sportlaste Ühenduse esimees Jüri Tamm ütles ETAle, et ühendus taunib sellist avaldust. Tamme sõnul ei soovi ühendus mittepoliitilise organisatsioonina sellistesse avaldustesse sekkuda.

Samas on aga Eesti Olümpiakomitee president Mart Siimann mõistnud hukka avaldused, mis on tehtud seoses juunis Moskvas toimuvate spordimängudega ning Eesti sportlaste osalemisega mängudel. "Nende tegevuse, kes püüavad kujunenud olukorda kasutada erakondliku või isikliku poliitilise omakasu huvides, mõistan teravalt hukka," märkis Siimann oma avalduses. "Juhindudes oma tegevuses olümpiahartast, taunin Eesti Olümpiakomitee presidendina poliitikute igasuguseid katseid kasutada sporti oma huvides, tulgu need katsed valimiste eelsest Eestist või üritatagu seda meie piiri taga."

Siimanni sõnul võtsid otsuse Moskvas võistlemise kohta vastu 15 Eesti spordialaliitu iseseisvalt. Spordialaliitude nimel informeeris Eesti sportlaste osalemisest võistluste organiseerimiskomiteed Eesti Spordi Keskliit.

Eesti Olümpiakomitee arutab Moskva noorsoomängudel osalemisega seotud küsimusi EOK täitevkomitee korralisel koosolekul 6. juunil.