Viimasel ajal meedias kõlapinda leidnud
haigla juurde kopteriplatsi rajamise teema leiab toetust ka SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla anestesioloogia kliiniku juhataja dr Remmelgase poolt, kirjutab
.

“Maandumisplatsi olemasolu tagab vajadusel patsientide tunduvalt kiirema liikumise kõrgemasse ravietappi või vajalike erialaspetsialistide saabumise haiglasse,” toob Remmelgas lühidalt välja kopteri maandumisplatsi vajalikkuse ning toonitab, et eriti oluline on see just saartel. Hiiumaal on kopteriplats olemas, kuid ametnike hinnangul on Kuressaare teises olukorras, kuna aastast 2015 peaks siin (Kuressaare lennuväljal — toim) olema alaline kopter koos vastava baasiga. Seevastu Kärdlasse jääb kopter lendama mandrilt.

Remmelgase hinnangul peaks kopteriplatsi olemasolu haiglate juures olema elementaarne ja seadusega nõutav. “Eestis oleks aeg helikopteri maandumisplatsi olemasolu lisada haiglaliikide nõuetesse ning tagada nende ehituse rahastus,” avaldab ta oma seisukoha.

Pärast artiklit, milles Kuressaare linnakodanik Enn Rettau ja haigla juhatuse esimees Viktor Sarapuu platsi vajalikkusest rääkisid, tõusis mitmel pool aruteluks see, miks peaks ehitama haigla juurde kopteriplatsi ning miks peaks kopter sel juhul tõusma lennuväljalt, maanduma haigla juures ja alles siis lendama Tallinna, kui samas saaks patsiendi mõne minutiga viia lennuväljale ka autotranspordiga.

“See tähendab suurt ajavõitu patsiendi kasuks,” kinnitab Remmelgas. Ta toob näite, et paljudel juhtudel on vaja patsient enne kopterisõitu veel üle vaadata. See tähendab, et lennuväljale sõiduga on hõivatud terve kiirabi ning samal ajal väheneb teiste väljakutsete teenindamise võimalikkus. “Haigla juures maandudes on võimalik kõike seda palju operatiivsemalt teha,” räägib Eesti selle ala tippspetsialist.

Remmelgas toetab ideed rajada maandumisplats haigla katusele, kuid möönab, et see nõuaks arvatavasti liigsuuri investeeringuid. “Arvestades lendude hulka, saaks hakkama ka haigla vahetusse lähedusse rajatud platsiga.”

Kuressaare haigla juurde kopteriplatsi rajamise hinnaks märgitud summa ulatub 35 000 kanti.“Kindlasti on see väikehaigla jaoks suur raha ja seda ravikulude arvelt võtta ei oleks õige,” arvab Remmelgas.