Eile möödus 20 aastat päevast, mil NSV Liidu ülemnõukogu end laiali saatis. Richard Pipes rääkis sel puhul Poola ajalehele Super Express antud intervjuus, et kõik revolutsioonid Venemaal algasid kaotatud sõdadest: 1905. aastal Jaapanile ja 1917. aastal I maailmasõjas Saksamaale, vahendas ERRi uudisteportaal inosmi.ru-d.

Kui selgus, et sõda Afganistanis võita ei õnnestu, kadus usk Nõukogude impeeriumi kõikvõimsusse. Pipesi arvates on vene mentaliteeti kodeeritud mõte, et sõja kaotanud võim ei ole võimeline riiki juhtima. Ta meenutas, et sarnane alandav kaotus Krimmi sõjas XIX sajandi keskel pani aluse süvamuutuste protsessile, sealhulgas pärisorjuse ametlikule äramuutmisele 1861. aastal.

Pipes, kes oli USA presidendi Ronald Reagani nõunik, on täielikult nõus väitega, et kui Ameerika presidendid enne Ronald Reaganit poleks otsinud dialoogi ega oleks teinud panust suhetes NSV Liiduga status quo säilitamisele, vaid oleksid valinud intensiivsema konkureerimise tee, oleks see NSV Liidu langemist kiirendanud.