Riigikogu juhatust valitakse uuesti igal aastal ning kahel aastal pärast viimaseid riigikogu valimisi on selle moodustanud spiiker Ene Ergma (IRL), asespiiker Laine Randjärv (Reformierakond) ja teine asespiiker Jüri Ratas (Keskerakond). Tänavu võib aga olukord muutuda.

Nimelt on Keskerakonnast vahepeal lahkunud viis saadikut, mis tähendab, et Keskerakond on küll suurim fraktsioon opositsioonis, kuid kui Demokraatide Ühenduse loonud viis endist keskerakondlast asuvad toetama pigem sotse, siis ei ole Keskerakonnal suurima opositsioonis oleva fraktsiooni tiitlist erilist kasu.

SDE tegi kutsus Demokraatide Ühendust ametlikult üles koostööle ning täna peaks selguma, kas koostööst saab asja või mitte. Võib arvata, et SDE ja Demokraatide Ühendus leiab ühise keele, kuna just viimased olid need, kes mõne aja eest hakkasid omale valimistele mõeldes „strateegilist partnerit“ otsima.

„Ootame kõigepealt ära, mida need demokraadid otsustavad. Ma nii kaugele veel ei läheks, aga põhimõtteliselt meid on siis rohkem (kui keskerakondlastest saadikuid – toim). Aga laseks neil enne ära otsustada, siis saame edasi mõelda,“ kommenteeris SDE fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor Delfile võimalust, et asespiikri koht läheb Demokraatide Ühenduse toetusel sotsidele.

Nestor kinnitab, et asespiikri materjali nende ridadest leiduks. „Kui vaja läheb, ju siis leiame. Aga eks me otsi teda siis, kui aeg nii kaugel on,“ lisas ta.

Demokraatide Ühendusse kuulub viis endist keskerakondlasest riigikogulast: Deniss Boroditš, Kalle Laanet, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee ja Rainer Vakra.

Sotsidel on riigikogus 19 ja Keskerakonnal 21 saadikukohta. Riigikogu juhatust valitakse tänavu 21. märtsil.

"Asespiikri jaotus juhatuses koalitsiooni ning opositsiooni vahel ei ole reguleeritud õigusaktides, vaid tuleneb häälte vahekorrast riigikogus. Kuna riigikogu aseesimehed valitakse üheaegselt, tagab see praktikas enamasti, et ühe juhatuse liikme koha saab opositsioon," selgitas Gunnar Paal riigikogu pressitalitusest.